Menu

Az agyhártyagyulladás megelőzése

A meningitist azaz agyhártyagyulladást vírusos vagy bakteriális fertőzés idézi elő; az agy- és gerincvelőt borító vékony nyálkahártyák gyulladása. A baktérium okozta meningitis ritkább és súlyosabb betegség.

A bakteriális típusú agyhártyagyulladás leggyakoribb formáját a meningococus nevű kórokozó idézi elő, és gyakran téli járványok során jelentkezik. A Haemophilus influenzae B (Hib)-baktérium okozta meningitis többnyire 6-15 hónapos csecsemőket érint. 100 000 gyermek közül 60 kapja meg a Hib-fertőzést. Ezeknek az eseteknek a 6%-a halálos kimenetelű, míg további 14%-nál hosszú távú szövődményeket okoz. Ilyenek a süketség, a tanulási nehézségek és az agybénulás.

Az agyhártyagyulladás tünetei

A bakteriális eredetű meningitis jellegzetes tünetei a

  • láz,
  • erős fejfájás,
  • nyakmerevség,
  • vörös vagy lilás bőrkiütések, amelyek nyomásra nem halványulnak el;
  • émelygés és hányás,
  • fotofóbia (fénykerülés).

A vírusos agyhártyagyulladás enyhébb lefolyású, tünetei gyakran összekeverhetők az influenza kórjeleivel.

A meningococcus okozta meningitisnél a tünetek már néhány órán belül jelentkeznek. A beteg erős lüktetést érez a tarkótájon, nagyon erősen borzong és hány. Akár 38,9 °C-ig vagy még magasabbra is felszökhet a láza, konvulziók és átmeneti tudatzavar (delírium) jelentkezhet. A beteg gyakran mereven tartja a nyakát, mert az agyhártyák gyulladása fájdalmas izomgörcsöket okoz, álmosnak érzi magát, végül elveszíti az eszméletét. A vörös bőrkiütések bármelyik testrészen megjelenhetnek. Csecsemőknél a kutacs (a koponyavarratok találkozásánál lévő lágy pont) duzzadt és feszes lesz, ahelyett hogy enyhén behorpadna, mint normális esetben. Ezt az agyvelői-gerincvelői folyadék nyomásnövekedése idézi elő.

Agyhártyagyulladás kezelése

A meningitist lumbálpunkció alapján (gerinccsapolás) diagnosztizálják. Ennél az eljárásnál agyvízmintát vesznek. Vírusos eredetű agyhártyagyulladás esetén a kezelés módja: ágynyugalom elsötétített szobában, sok folyadék és fájdalomcsillapító. Többnyire egy-két hét alatt minden utóhatás nélkül lezajlik. A bakteriális meningitis sürgős kórházi ápolást, intravénás antibiotikumot igényel.
Napjainkban már kötelező a Hib-meningitis elleni védőoltás. Bizonyos agyhártyagyulladást okozó baktériumtörzsek elterjedése immunizálással megelőzhető a járvány kezdetekor; ezek az oltások azonban csak rövid ideig tartó védettséget biztosítanak. Szakemberek szerint azoknál az embereknél, akik érintkeztek agyhártya-gyulladásban szenvedő betegekkel, a védekezés hatékonyabb formája az antibiotikum-terápia.

Az agyhártyagyulladás megállapítása

A meningococcus okozta agyhártyagyulladás megállapítása érdekében egy üvegpohár oldalát szorosan nyomja rá a kiütésre. Ha a nyomás hatására nem halványul és nem veszti el a színét, akkor azonnal hívja fel az orvost.

Az agyhártyagyulladás összes típusánál nyakmerevség jelentkezhet. Az érintett személy egyik térdét közelítse a mellkasához. Amennyiben ez a művelet nyakfájást vált ki, az a meningitis jelzése is lehet.

Fontos!

A bakteriális eredetű agyhártyagyulladás olyan egészségügyi válsághelyzet, amely sürgős kórházi kezelést igényel nagy dózisú intravénás antibiotikumokkal. A kezelés halogatása csökkenti a gyógyulás esélyeit.
Az agyhártyagyulladás az agyvelői-gerincvelői folyadék felgyülemlését, orvosi nevén hydrocephalust (vízfejűség) idézhet elő. Bizonyos esetekben agykárosodást, ennek következményeként vakságot vagy süketséget okoz. Minél kisebb a gyermek, annál nagyobb a szövődmények kockázata. Idősebb embereknél szintén fennáll az agykárosodás vagy a halál veszélye.


Melegkiütés tünetei, kezelése

Melegkütés okai és kezelése

melegkiütés és miliaria