Menu

Táplálkozási zavarok

A bulimiás vagy anorexiás betegek 90%-a fiatal nő, és a többségük szenved az anorexiától és/vagy a bulimiától. Bár ezeknek a táplálkozási zavaroknak eleinte gyakran a testsúly a központi eleme, általában más bonyolult érzelmek is részt kapnak bennük, mint például az önbecsülés.

Anorexia nervosa

Az anorexiás betegek riasztóan soványak,

mégis a többségük nem látja úgy, hogy bármi gond lenne a megjelenésükkel vagy az egészségükkel.

Mit kell tudnunk az anorexiáról?

Ha ebben a testképzavarban szenvedünk, oly mértékben aggaszt a kövérség, hogy a kalóriabevitelünket vészesen alacsony szinten tartjuk.

Az ételek és a testsúly miatti állandó aggódás komoly érzelmi zavarokat okozhat, és negatívan hathat ki az életünk más területére is.

A durván korlátozott kalóriabevitelnek és a súlyvesztésnek köszönhetően a testünk átáll éhezés üzemmódra, és fizikai tüneteket kezdünk el tapasztalni. Ilyenek lehetnek például a székrekedés, a haj elvesztése, lanugo (magzati szőrzet, magzatpihe — finom, pelyhes szőr) megjelenése a testen, a végtagok megduzzadása, hidegérzet és komoly kimerültség. A hiányos táplálkozás felborítja a teljes hormonháztartást, és abbamarad a menstruációs ciklus. Idővel ez a hormonzavar megnöveli a csontritkulás  és meddőség kockázatát. Végül abnormális szívműködéshez vezet, ami végzetes szívrohamot okozhat. Sajnos az anorexiások 5-18%-a belehal a betegségébe, akár keringési zavar, tápanyaghiány vagy öngyilkosság miatt. Viszont körülbelül a fele a betegeknek felépül (kevés visszaeséssel) hála az alapos kezelésnek.

Az anorexia tünetei

Feltehetően anorexiásak vagyunk, ha a következő kritériumok illenek ránk:

 • Elutasítjuk, hogy fenntartsuk a legkevesebb 85%-át a (korhoz és magassághoz mért) normál testsúlyunknak.
 • Megállás nélkül rettegünk a súlygyarapodástól és az elhízástól, annak ellenére, hogy alultápláltak vagyunk.
 • Mindegy, mennyi súlyt vesztünk, mégis kövérnek érezzük magunkat, és nem vesszük figyelembe a súlyvesztés komolyságát.
 • Három, egymást követő menstruációnk is kimaradt.

Menjünk orvoshoz, ha ilyen tüneteink vannak.

Kik veszélyeztetettek?

Az anorexia fokozott kockázatának vannak kitéve azok, akik:

 • még serdülőkorban vannak, stresszes élethelyzet előtt állnak, vagy hibás testképpel rendelkeznek,
 • olyan tevékenységekben vagy munkában vesznek részt, ami fokozott hangsúlyt helyez a karcsúságra, mint például a balett, a torna vagy a modellkedés,
 • ha kényszerbetegségük van vagy depressziósak.

Mit tegyünk?

Az elsődleges cél a normál testsúly visszanyerése. Ha egyszer sikerül újra normálisan táplálkozni, a legfontosabb az, hogy feltárjuk a lelki okokat, hogy megelőzzük a visszaesést. Ha testileg és lelkileg is stabilak vagyunk, részt veszünk terápiás kezelésen, és kellő támogatást kapunk a barátoktól és a családtól, hogy átvészeljük, akkor járóbetegként is kezelhetnek. Máskülönben be kell feküdnünk egy olyan központba ami a táplálkozási zavarokra specializálódott.

Kezelési javaslatok

A kezelés nagyban függ az egyedi körülményektől és szükségleteinktől. Az orvos feltehetően felméri az általános egészségi állapotunkat, majd közösen felderítjük a szóba jöhető gyógyszeres kezeléseket, amik a legkevesebb mellékhatás mellett a legjobb eredményt biztosítják majd. Ezután ki fog alakítani egy, a személyünkre szabott kezelési tervet. Nagyon fontos, hogy amilyen hamar csak lehet, kezdjünk bele a kezelésekbe, különösen ha sok súlyt vesztettünk már.

Terápiák

Egyéni, csoport- vagy családterápia is hatékony lehet az anorexiásoknál.

Gyógyszerek

Antidepresszánsok, szorongáscsökkentők és antipszichotikumok is szóba jöhetnek egyes tünetek kezelésére, bár a kutatók még ma is keresik, milyen gyógyszerek lehetnek hatékonyak olyanoknál, akik nagy súlyt vesztettek. Tájékozódjunk a lehetséges mellékhatásoktól.

Hogyan segítsünk magunkon?

Ha már felkerestük az orvost, és megegyeztünk a legjobb kezelésben, akkor pontosan kövessük az utasításokat.

Bulimia nervosa

Ez az állapot abban különbözik az anorexiától, hogy a bulimiások testsúlya általában normális.

Mit kell tudnunk róla?

A bulimia a lakmározás/falás (amikor nagy mennyiségű ételt fogyasztunk rövid idő alatt)  és a “tisztítás” (amikor úgy próbáljuk a hízást megelőzni, hogy koplalunk, tornázzunk és/vagy hashajtót, esetleg vízhajtót szedünk) betegsége.

Ha bulimiában szenvedünk, fontos, hogy kezeljenek, mivel egyébként komoly zavar áll be a mindennapi életünkben. Ha folyamatosan hányatjuk magunkat, az fogszuvasodáshoz és fogpusztuláshoz vezethet. Szintén kialakulhat életveszélyes nyelőcsőrepedés és a szervezet só-víz háztartásának komoly egyensúlyzavara.

Mindezek súlyosan károsíthatják a testünket, mégis a bulimia kisebb valószínűséggel vezet halálhoz, mint az anorexia: 75%- a a kezelt betegeknek felépül, míg a negyede tapasztalhat visszaesést.

A bulimia tünetei

Bulimiásak lehetünk, ha:

 • legalább hetente kétszer lakmározunk, legalább három hónapon keresztül, és nagy mennyiséget fogyasztunk két óra alatt,
 • rendszeresen hányunk, has- vagy vízhajtót használunk, vagy túlzásba visszük a testmozgást, hogy megelőzzük az elhízást,
 • túlbecsüljük a testsúlyunka,
 • a tüneteink különböznek az anorexiától.

Menjünk orvoshoz ha ilyen tüneteink vannak.

Kik veszélyeztetettek?

A bulimia fokozott kockázatának vagyunk kitéve, ha:

 • serdülők vagyunk
 • fogyókúrába kezdtünk és szorongunk a súlyunk miatt
 • előfordult a családunkban táplálkozási zavar
 • szorongásos zavarban, gyógyszerfüggőségben vagy impulzív zavarban szenvedünk.

Mit tegyünk?

Az orvosunk teljes kivizsgálást rendel majd el, és a tüneteink alapján felállít egy diagnózist.

Kezelési javaslatok

Csakúgy, mint az anorexiánál, a biztonság az első. Ha magas az öngyilkosság kockázata vagy komoly orvosi komplikációk lépnek föl, be kell feküdni kórházba.

Terápiák

Egyéni, csoport- vagy családterápia is hatékony lehet.

Gyógyszerek

Járóbetegként a gyógyszerek hasznosak lehetnek. Antidepresszánsok segíthetnek a gyógyulásban. Tájékozódjunk a lehetséges mellékhatásokról.2021. május
h K s c p s v
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31