Menu

A bechterew-kór (SPA)

Közérdekű annak az ismerete, hogy a mindennapos derékfájás mögött súlyosabb, gyulladásos betegség is meghúzódhat. Ezek között az egyik legismertebb a Bechterew-kór, vagy spondylarthritis an-kylopoetica (SPA).

A gerinc ritkább, gyulladásos eredetű megbetegedését a német Strümpell, a francia Marie, és az orosz Bechterew írta le. A betegséget leggyakrabban orosz leírójáról, Bechterew kórnak nevezzük. Magyarul leginkább bambusz-gerincnek keresztelhetnénk a kórképet.

A betegséggel azért kell foglalkoznunk, mert a fiatal férfiak tartós derékfájdalmát sem a család, sem az orvosok, sokszor maga a beteg sem veszi komolyan, ezért a Bechterew kór felfedezése gyakran elsikkad. A kórkép diagnózisát számos esetben csak 6-8 évvel a betegség kezdete után állítják fel, amikor a gerinc maradandó merevsége, deformitásai már kialakultak. Pedig ezeknek a fiatal embereknek a jövője, sorsa a korai diagnózistól függ!

A bambusz-gerinc a férfiakban háromszor olyan gyakori, mint nőkben, és a férfiaknál legtöbbször húsz év körül kezdődik. Nőkben a folyamat kezdete inkább a később, a 30-40-es években figyelhető meg.

A Bechterew-kór okai

Az SPA a gerinc ízületeinek krónikus, gyulladásos megbetegedése, amely a gerinc hullámzó, shubokban jelentkező fájdalmával, és lassan előrehaladó elmerevedésével jár. A folyamat rendszerint a keresztcsont-csípőlapát közötti ízületek gyulladásával indul, és felfelé haladva a gerinc teljes hosszát érinti.

A betegség többnyire lappangó, visszatérő, időnként az alsó végtagokba is lesugárzó derékfájdalommal kezdődik, de kezdődhet szemgyulladással, és a perifériás ízületek heveny, majd idültté váló gyulladásával is.

A betegség lefolyása igen különböző. Vannak kifejezetten jóindulatú formák, és előfordul, hogy a beteg idős korában, más célból készült röntgenvizsgálata során, véletlenül derül csak ki, hogy Bechterew kórja van. Ezzel szemben vannak rohamosan romló, nagy aktivitású, kórházi kezelést igénylő, 5-10 év alatt teljes merevséghez, súlyos deformitáshoz vezető esetek is. Általában a folyamat fellángolásai nyugodt, inaktív periódusokkal váltakoznak, és szerencsére a betegek többsége megőrzi munkaképességét, és csak ritkán alakul ki a korai rokkantság.

A Bechterew-kór tünetei

A betegség tünetei között legfontosabb a fájdalom, amely a derék-tájon, illetve a gerincnek azon a szakaszán lép fel, ahol a gyulladás éppen zajlik. Az alsó végtagokba sugárzó derékfájdalom idegrend-szeri tünetekkel is járhat. A háti és derékfájdalom légzéskor, köhögéskor, mozgáskor fokozódik, a beteg éjszaka is felébred a fájdalomra, amikor fordul az ágyában. A háti fájdalom a bordák mentén gyakran előresugárzik. Az időszakosan jelentkező derék-, háti és nyaki fájdalmak mellett a gerinc egyre fokozódó mértékű merevsége, deformitása alakul ki. Jellemző a gerinc előrehajló meggörbülése. A bordák ízületeinek az elmerevedése akadályozza a légzőmozgásokat, ennek következtében a Bechterew kóros betegeknél viszonylag hamar megfigyelhető az ún. hasi légzés. Az esetek felében a gerinc érintettségéhez perifériás ízületi gyulladások, az esetek harmadában szív- és érrendszeri, esetleg tüdőelváltozások társulhatnak.

Az aktív időszakokban a mozgásszervi panaszokat általános tünetek: láz, fáradékonyság, étvágytalanság, fogyás, vérszegénység kísérheti.

Diagnózis

A diagnózis felállítása – ha a klinikus gondol a kórképre – típusos esetben nem nehéz, de a szokatlan kezdet félrevezetheti a gyakorlott szakembereket is. A probléma az, hogy egészségesnek látszó fiatal emberek esetében gyakran fel sem merül az SPA lehetősége, ezért a bizonyító erejű röntgenvizsgálat elmarad. Bizonytalan röntgentünetek esetén izotóp-, és laboratóriumi vizsgálat segít a kórkép megállapításában. A kezdeti szerény elváltozások után a gerinc szalagjainak fokozódó elmeszesedése révén alakul ki a típusos bambusz-gerinc, amikor a diagnózis már nem kétséges.

Bechterew-kór kezelése

A Bechterew kór megállapítása és gyógykezelése szakorvosi feladat. A betegség gyógykezelésében a fizioterápiának döntő szerepe van, a helyes testtartás, a gerinc mozgásának minél tovább tartó megőrzéséhez a rendszeres gyógytorna elengedhetetlen.

Nem minden 20 éves fiatalember munkakerülő, aki arról panaszkodik, hogy fáj a dereka! Kiemelkedően fontos, hogy ismétlődő vagy állandósuló derékfájdalom esetén a fiatalok mielőbb keressék fel a szakorvost, mert a jövőjük függhet az időben megkezdett gyógykezeléstől.Legnépszerűbb cikkek

Legújabb cikkek