Menu

Testi betegségek lelki okai (Pszichoszomatikus betegségek)

A pszichoszomatikus kifejezés olyan valós, létező testi tünetekre utal, amelyeket az érzelmek vagy az elme okoznak és/vagy befolyásolnak. Tehát az ilyen fajta betegségek kialakulás nem fertőzés vagy fizikai sérülés útján történik.

A pszichoszomatikus betegségek kialakulását a stressz okozza, vagy adott esetben súlyosbítja, így ez által fizikai fájdalom és egyéb tünetek útján mutatható ki. Szintén hozzájárulhat még a depresszió, különösen akkor, amikor testünk elgyengült a krónikus stressz hatására.

Valamilyen formában minden betegség a pszichoszomatikus rendellenességek kategóriájába sorolható, mivel mindegyik kihat a testre valamint a tudatra egyaránt.

Minden testi betegségnek vannak mentális, lelki vonatkozásai, tehát minden lelki betegségnek lehetnek testi tüneti vetületei. Vannak olyan esetek, amikor nem érezzük jól magunkat mentálisan és ebben a negatív lelki állapotban elhanyagoljuk magunkat és ez testi problémákhoz vezethet.

A pszichoszomatikus rendellenséget röviden úgy lehetne jellemezni, hogy egy testi betegség, amelyet lelki, mentális tényezők okoztak vagy súlyosbítottak.

Bizonyos betegségeket lelki, mentális együtthatók okoznak vagy éppen súlyosbítanak: ekcéma, magas vérnyomás, pikkelysömör, gyomorfekély vagy a szív betegségei. Szintén a pszichoszomatikus rendellenség alá sorolhatjuk az olyan eseteket is, amikor egy testi tünetet lelki faktorok okoznak, de ugyanakkor nincsen jele testi betegségnek, ilyen például a stressz okozta mellkasi fájdalom. Az aggodalom és a félelem szintén okozhat szorongási tüneteket.

A pszichoszomatikus elváltozás tehát egy olyan betegség, amely összeköti az elmét és a testet. Pszichofiziológiai rendellenességnek is nevezik, vagyis amikor az autonóm idegrendszer nem megfelelő stimulálása felelős a rendellenesség kialakulásáért s ez a belső szervek működésének megzavarásához, illetve károsodásához vezethet.

A pszichoszomatikus rendellenesség kialakulásának pontos oka azonban nem ismert. Tanulmányok szerint a mentális stresszhez kapcsolódó fizikai rendellenességek az agyból a test más részeire továbbított idegimpulzusok hiperaktivitásából származnak, ami így szorongásos állapothoz vezethet.

Ezt különböző tényezők válthatják ki:

Genetika: néhány tanulmány alapján, a sajátos genetikai eltorzulások, hibák közvetlen okozói lehetnek ennek a betegségnek.

Stressz általi befolyás: a stresszes élményeket (bántalmazás, félelem, depresszió, düh, bizonytalanság, stb.) átélő személyek szintén hajlamosak erre a rendellenességre.

Családi körülmények: a szülők hiánya, a szülők gyerekhez való viszonyulása és a kapcsolati nehézségek is fő okai lehetnek a pszichoszomatikus rendellenességeknek.

A pszichológiai tényezők általi befolyásoltság: Egy olyan gyakori egészségügyi állapot esetében, mint például a magas vérnyomás, a pszichológiai faktorok, vagyis a szorongás és a stressz az alábbi módokon tudják befolyásolni a beteg állapotát:

A stressz idő megváltoztató képessége: amikor a stressz megváltoztatja azt az időtávot, amely szükséges a beteg javulásához.

A stressz akadályozó képessége: a pszichológiai tényezők akadályt jelenthetnek a kezelésben s így akadályokhoz vezethetnek.

A beteg állapotának súlyosbodása: a szorongás súlyosbíthatja a beteg állapotát.

Kockázati tényezők létrehozása: a stressz több olyan kockázati tényező létrehozásában vehet részt, amelyek több egészségügyi problémával járhatnak például cukorbetegség, fejfájás, stb.

A pszichoszomatikus betegségek három kategóriába sorolhatók:

  1. Az első kategóriába magába foglalja, amikor valaki lelki és testi beteg is egyszerre és emiatt a tünetek és azok kezelése megnehezíti a gyógyulást.
  2. A második kategóriába sorolhatók azok a betegek, akik lelki nehézségekkel rendelkeznek a gyógyászati kezelés miatt. Ilyenek például a rákos betegek, akiket lelkileg megvisel maga a betegség is és annak kezelése is egyaránt.
  3. A harmadik kategóriát szomatoform rendellenességnek nevezik. Ez egy olyan állapot, amikor egy mentális betegségben szenvedő személy egy vagy több fizikai tünetet tapasztal, még abban az esetben is, amikor tulajdonképpen az adott személy teljesen egészséges.

Hogy miként lehet kezelni a Pszichoszomatikus rendellenességet?

Minden betegség esetében meg vannak a különböző kezelési lehetőségek. A testi betegségeket például gyógyszerek vagy operációk útján kezelik. Az egészségügyben azonban az embert mint egészében kezelik, tehát azokat a lelki és fizikai hatásokat is figyelembe veszik, amelyek hozzájárulhattak a betegség kialakulásához. Ennek fényében a stressz, a szorongás, a depresszió, stb. enyhítése is segíthet, amennyiben ezek a tényezők hozzájárulnak a beteg állapotának javulásához.

Prof. Dr. Bagdy Emőke előadása a testi betegségek lelki okairól. 1 rész
Prof. Dr. Bagdy Emőke előadása a Testi betegségek lelki okairól. 2 rész

Melegkiütés tünetei, kezelése

Melegkütés okai és kezelése

melegkiütés és miliaria