Menu

Bütyök kezelése műtét nélkül

A nagylábujj töve és az első lábközépcsont közötti ízület ártalmatlan duzzanata. Gyakran tömlő képződik körülötte (Bursitis), és a nagylábujj elferdül. Különösen gyakori 40 és 60 év közötti nőkön.

A bütyök tünetei


Az ízület fokozatosan megduzzad, felette a bőr megkeményedik, kivörösödik és érzékennyé válik. Ezt követően a nagylábujj a többi lábujj felé hajlik.

Okok


Leggyakoribb oka a nagylábujj ízületének gyengesége, vagy pedig túl szűk vagy hegyes orrú cipő viselése, amely összenyomja a lábujjakat.

Kezelés


A különféle otthon is alkalmazható gyógymódokkal, lábgyógyászati kezeléssel vagy ortopédiai beavatkozás segítségével szinte minden esetben meg lehet szabadulni a bütyöktől.

  • Viseljünk kényelmes cipőt, amely nem szorítja össze a lábfejet. A bütyköt az erre a célra árusított puha, rugalmas filccel óvjuk.
  • Rendszeresen áztassuk a lábunkat meleg vízbe, amelybe előzőleg reszelt gyömbért vagy keserűsót szórtunk.
  • Amennyiben a házilag alkalmazott gyógymódok nem enyhítik a panaszokat, vagy ha a bütyök idővel még jobban begyullad és még fájdalmasabbá válik, forduljunk orvoshoz.
  • Amennyiben az szükséges, a családorvos ortopéd sebészetre küldi a beteget, hogy műtéti beavatkozás útján állítsák helyre a nagylábujj tövénél kialakult csontdeformációt.

Bütyök akkor keletkezik, ha szűk cipőben a lábfejnek nincs elég helye. A bütyök a nagylábujj és a lábközépcsont közötti ízületnél dudorodik ki, ahogy az a képen is látható.

Kiegészítő kezelés

  • A begyulladt bütyköt kenegessük gyulladásgátló Aloe vera-géllel.
  • A bromelint (egy ananászból kinyert enzimet) vagy az „ördögkarom” (Harpagophytum procumbens) nevű növény kivonatát tartalmazó készítmények szintén jelentősen csökkenthetik a gyulladást, és enyhíthetik az ízületi fájdalmat.

Lehetséges szövődmények


A nagylábujj töve begyulladhat, és bursitis (ízületi-tömlő-gyulladás) léphet fel. A bütyök következtében az érintett ízületben artrózis is kialakulhat.

Megelőzés


Mindig hordjunk kényelmes cipőt. A gyerekek és fiatalok lábfeje könnyebben deformálódik, mint a felnőtteké, ha tartósan szoros vagy rövid lábbelit viselnek. A nagylábujj tőízületét, ha megduzzad vagy begyullad, védjük filctapasszal.


Legnépszerűbb cikkek

Legújabb cikkek