Menu

A calisthenics módszer

Mindennap edzőterembe járni nem éppen a leg időtakarékosabb, nem olcsó, és pont ezért nem mindenki számára kivitelezhető lehetőség.

Nem hiszel a súlyok nélküli hatékony edzésben? Pedig ezt a módszert testépítők is előszeretettel alkalmazzák, ha aznap „nincs kedvük a vasakhoz nyúlni”. A kemény izommunkát te is megtapasztalhatod, hát ismerkedj meg a calistehnics technikáival.

Ez egy olyan edzésmódszer, amit sokféleképpen tudsz hasznosítani, attól függően mik a céljaid. Akár izomépítésre is tökéletes, de karbantartásra, súlyzós edzés kiegészítéseként, bemelegítéshez, levezetés előtt, vagy egy komolyabb sérülés esetén a felépülésedhez is hatékonyan használhatod.

Nem kell bonyolult dolgokra gondolni, célja, hogy a legegyszerűbb gyakorlatokat többféle módszerrel végrehajtva eredményezzen teljes izomfáradást.

Gyakorlatai:

Fekvőtámasz, felülés, has prés, homorítás, guggolás, tricepsz gyakorlat vagy tolódzkodás, a vádli erősítése, húzódzkodás.

Módszerei:

1, Lassú mozgás:

Célja, hogy az épp végzett gyakorlat két szakaszát, azaz a pozitív és negatív szakasz időtartamát kontrolláljuk. Például dupla annyi ideig végezd a fekvőtámasz pozitív szakaszát, azaz a karhajlítást, mint a negatív karnyújtást. Fontos még, hogy ne pihenj a végpozícióban, hanem lassan, de folyamatosan ismételd a gyakorlatot, így nem veszik el az izom-összehúzódás.

2, Feszítés, kitartás:

Ez a módszer arra szolgál, hogy minden egyes gyakorlat közben és az adott sorozat elvégzését követően feszíts rá a megdolgoztatott izomra.

Például végezz guggolást úgy, hogy közben feszített állapotban tartod a combizmaidat, a farodat, és a sorozat végeztével maradj álló helyzetben, és tartsd még megfeszítve ezeket az izmokat legalább 10 másodpercig. Így izoláltabb, eredményesebb izom-összehúzódást érhetsz el.

3, Csak az egyik végtagot használd:

Félkaros fekvők, egylábas guggolás, féllábas vádlizás… szerintem nem is kell megmagyaráznom, miért lesz hatékonyabb így a gyakorlatok végrehajtása.

4, Amennyit csak bírsz:

A fent felsorolt gyakorlatok mindegyikét végkimerültségig csináld. Annyi darabszámmal dolgozz, amíg eléred azt a szintet, hogy egyel sem bírsz többet megcsinálni belőle. Brutális, ám nagyon hatékony módszer.

5, Pihenőidő csökkentés:

A feladatod annyi lenne, hogy minden fent felsorolt gyakorlatból végezz négy sorozatot megválasztott, de fix ismétlésszámmal, úgy, hogy míg az első után 1 percet pihensz, minden egyes sorozat végeztével csökkentsd a pihenőidőt 15 másodperccel. Így a legvégén a 3. és a 4. sorozat között csak 15 másodpercnyi időd lesz „regenerálódni”.

Ezek után ki meri azt állítani, hogy csak nehéz súlyokkal dolgozva érhető el egy-egy izom „teljes bedurranása”?

Nyugodtan használd a tested!


Melegkiütés tünetei, kezelése

Melegkütés okai és kezelése

melegkiütés és miliaria