Menu

Csalánkiütés

A csalánkiütést (urtikaria) viszkető, vörös, allergiás eredetű kiütések jellemzik. Fertőzés és fizikai inger is kiválthatja, így például hideg, nyomás, hő vagy stressz. A legtöbb esetben azonban nincs jól körülhatárolható, egyértelműen megjelölhető oka.

A kiütés gyorsan kialakul: akár néhány percen belül, és a test bármely részén megjelenhet. Súlyossága változó, lehet egy kisebb folt, de lehet akár az egész testet beborító kiütésáradat, amely néhány perctől néhány óráig tart. Általában kezelés nélkül is gyógyul.
A csalánkiütés néhány rokon jelensége az ún. dermografizmus  és az angio ödéma. Az utóbbi az ajak, a nyelv és a szem hirtelen kialakuló súlyosabb duzzanata. Néha a torok, a garat is érintve van, és ez súlyos ödémát válhat ki. Ha légzési nehézség lép fel, azonnali orvosi ellátás szükséges! A csalánkiütés az allergiás válaszreakciók egyik válfaja, és társulhat hozzá anafilaxiás, vagyis ún. túlérzékenységi sokk (ami életveszélyes állapot).

Mit tehet az orvos?

A csalánkiütés valódi okát nehéz megtalálni. Az orvos végezhet bőrtesztet: a feltételezett allergének felhelyezésével próbálja megkeresni a fontosabb kiváltó tényezőket. Számos bőrbetegség, bőrtünet esetén alkalmazzák ezt a vizsgálatot. Elképzelhető, és ezt vegyük figyelembe, hogy nem mindig mutat pozitív eredményt! A csalánkiütés sokszor kezelés nélkül is elmúlik néhány óra alatt. A visszatérő csalánkiütés nagyon kellemetlen. Ezen antihisztaminok szedése segíthet, de ezeknek meg álmosság lehet a mellékhatása. A sokszor visszatérő csalánkiütés a szteroidokra jól reagál.

Több száz apró, vörös hólyag a bőrön: a csalánkiütést sokszor stressz okozza, de lehet súlyosabb allergiás reakció következménye is.

Krónikus csalánkiütés

A csalánkiütés idült formája, amely sokáig eltarthat. Nem ritka jelenség, és mivel okát nem mindig lehet megtalálni, a beteg és az orvos számára egyaránt kellemetlen.

Lehetséges előidézői:

  • ételallergia – hal, tojás, tejtermékek, csokoládé, diófélék;
  • élelmiszer-segédanyagok – tartrazin-tartalmú ételfestékek;
  • belélegzett anyagok – pl. házipor.

Dermografizmus

Szó szerint „bőrre rajzolást” jelent, és a bőr rendkívüli módon fokozott nyomásérzékenységének következménye. Időnként csalánkiütéses betegeken is előfordul. Erősebb nyomásra, vagy ha ceruzával vagy körmünkkel rajzolunk a bőrre, a bőrvörösség követi a felrajzolt vonalakat. (Hason-ló jelenség fordul elő egyéb bőrbetegségeknél, vagy hő- hideghatás, vagy vízzel való érintkezés esetén.) Ez rendkívüli túlérzékenység, amely hosszú távon jelent problémát. Valódi oka nem ismeretes; esetleg a magas E-immunglobulinszinttel állhat összefüggésben. Világosabb bőrűeknél gyakoribbnak látszik, és az egyéb allergiákban szenvedő betegek is inkább érintve vannak.

A képen az angio-ödéma jelensége látható. Hasonló a csalánkiütéshez, és általában allergiás reakció okozza, mégpedig ételallergia vagy rovarcsípés. Ha légzési nehézség lép fel, azonnal orvoshoz kell fordulni! (Ilyenkor sürgősen gyulladásgátló vagy antihisztamin-szerek beadására kerül sor.)

Mi nő a bőrünkön?

Bőrünk felületén sokféle kinövés, göb, csomó stb. lehet, akár különösebb tünet nélkül is. Ha ezek növekednek vagy fejlődnek, átalakulnak, forduljunk bőrgyógyászhoz annak eldöntésére, hogy el kell-e távolítani őket.

  • Lipóma, zsírdaganat — mozgatható, zsíros csomó, amely közvetlenül a bőr alatt található.
  • Faggyúciszta — lassan növekedő, hámsejteket vagy szarut tartalmazó kemény csomó, amely fertőződésre hajlamos.
  • Bőrnövedékek — a bőr kicsiny, ártalmatlan kinövései, amelyek általában a nyakon, törzsön, ágyékon vagy karhajlatban találhatók.Legnépszerűbb cikkek

Legújabb cikkek