Menu

Csipkebogyóolaj az öregedés ellenszere?

Melyik az a növényi olaj, aminek jótékony hatásaira több híresség is esküszik és hatékonyabb a kókuszolajnál? Ez nem más, mint: a csipkebogyóolaj.

Mitől olyan hatékony?

A csipkebogyóolaj egy bizonyos csipkebogyófaj magvaiból készül, amit főként Chilében termesztenek. Rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, mint például: E-vitamint, C-vitamint, D-vitamint és a béta-karotint. Esszenciális zsírsavakban gazdag, pontosabban olajsavat, palmitinsavat, linolsavat és gamma-linolénsavat találunk meg benne. Ezek a bőrben felszívódva részt vesznek a sejtmembrán és a szövetek regenerálódásában. Ennek a regeneráló hatásnak köszönhetően gátolják az öregedést.

Az egészségre gyakorolt hatásai

Öregedésgátló hatással rendelkezik

A csipkebogyóolaj jelentős öregedésgátló hatással rendelkezik. Könnyű olaj, ezáltal nem lesz tőle zsíros hatású az bőr, jótékony hatását pedig a magas antioxidáns tartalmának köszönheti, illetve annak, hogy könnyedén beszívódik a bőr mélyebb rétegeibe. A benne található A-, és C-vitamin serkenti a bőr kollagén termelését. Az A-vitamin kis molekulái behatolnak a bőr mélyebb rétegeibe és ott növelik a bőr nedvességtartalmát, ezáltal csökkentve a ráncokat.

Azoknak, akik nem szeretik a mesterséges kemikáliákat a csipkebogyóolaj a tökéletes fiatalító szer, amit a C-vitamin és a likopin tartalmának köszönhet.

Megvéd az öregségi foltoktól

A Nap UV-sugarai károsítják a bőrt és öregségi foltokat, elszíneződéseket okoznak az arcbőrön. A csipkebogyóolajban található antioxidánsok legyőzik a sugárzás hatására felszabaduló szabadgyököket. Az esszenciális zsírsavak és az A-vitamin javítják a bőr tónusát és állagát, valamint csökkentik a pigmentációt.

Segít az ekcémán és csökkenti az akne okozta hegesedést

A csipkebogyó-olajban található esszenciális zsírsavak csökkentik az ekcéma okozta panaszokat, elősegítik a bőr regenerálódását. Puhítják a bőrt, halványabbá válnak az akné okozta hegek. Javul a bőr saját regenerációs képessége. Ezek a zsírsavak csökkentik a fejbőr szárazságát és csillapítják a viszketést és az irritációt.

Erősíti az immunrendszert

A csipkebogyóolaj gazdag C-vitaminban, amiről tudjuk, hogy erősíti az immunrendszert és segít a fertőzések legyőzésében. A C-vitamin felelős a kollagén termelésért, ami a csontok és az izmok egyik fontos alkotóeleme illetve segíti a vas felszívódását a szervezetben.

A csipkebogyó segít az arthritis kezelésében

Több neves amerikai egyetem is kutatást folytatott az arthritis kezelésére vonatkozóan. Úgy találták, hogy a csipkebogyótea csökkenti a gyulladást az egész testben. Ez a tulajdonsága mérsékli a betegség kellemetlen tüneteit. Az arthritisben szenvedő betegeknek napi egy csésze csipkebogyótea fogyasztását javasolják a szakemberek.

Tippek a csipkebogyóolaj használatához

A csipkebogyóolaj elég hamar avasodik, így mindenképpen ajánlott hűvös, hideg helyen tárolni. A hidegen sajtolt csipkebogyóolaj ugyan a legdrágább, de a legjobb is, mivel nem éri hőhatás és így nem veszít értékes ásványianyag- tartalmából.

Mivel gyorsan beszívódik így a bőrre közvetlenül is felvihető, de nagyon jó bőrápoló receptekhez is. A zsíros bőrűek mindenképpen először egy kis területen próbálják ki, hogy meggyőződjenek arról, hogy nem tömíti-e el a pórusokat.

Akár naponta kétszer is alkalmazható, ám nem árt tudni, hogy az olaj nem véd a leégés ellen, illetve az aktív aknéra közvetlenül nem vihető fel!


Melegkiütés tünetei, kezelése

Melegkütés okai és kezelése

melegkiütés és miliaria