Menu

Derékfájás kialakulásnak okai és kezelése

Régi vélekedés, hogy az emberiség derékfájással fizet a két lábon járásért. 50 évvel ezelőtt is két lábon jártak az emberek, mégsem volt ennyi reumás panasz, nem volt ilyen gyakori a derékfájdalom. Úgy tűnik, hogy a civilizációval járó mozgásszegénység és kényelemszeretet, még a két lábon járásnál is több szenvedésbe kerül.

A gerinc degeneratív megbetegedése népbetegség, és a kopás, a mozgásszegény életforma és az egyoldalú igénybevétel következtében, már fiatalon panaszokat okoz. Alig akad ember, aki élete folyamán ne szenvedne, akár több alkalommal is, derékfájdalom miatt. A gerinckopásos elváltozása az életkor előre haladtával egyre gyakoribbá válik, a 60 évesnél idősebb emberek többségében megtalálható.

A derékfájdalom tünet, és a fájdalom oka leggyakrabban porckorong degeneráció, de számos más betegség, belszervi, urológiai, nőgyógyászati, idegrendszeri betegség is előidézheti. A beteg érzi a derékfájdalmat, de általában nem tudja megállapítani, hogy a fájdalom honnan is ered. A súlyos panaszok, esetleges műtétek elkerülése érdekében fontos, hogy ismerjük a derékfájdalom okait, azok sokféleségét, a fájdalom megjelenési formáit és a gyógyulás folyamatát. Ha valaki megérti, hogy miről van szó, sokat tehet saját gyógyulása érdekében, és megelőzheti a folyamat romlását.

Hogyan jön létre, mi váltja ki a szokványos, mozgásszervi eredetű derékfájdalmat?


A csigolyatestek között rugalmas porckorong helyezkedik el, amely lökésgátlóként a csigolyatestek egymáshoz ütközését fékezi. A folytonos igénybevétel, vagy egy-egy hirtelen erőbehatás következtében a porckorongok sérülnek, kopnak, degenerálódnak. Ha a porckorong kóros eltérés következtében kiboltosodik, vagy sérvesedik, a porckorong szomszédságában haladó ideggyökök irritálódhatnak, nyomás alá kerülhetnek.

A panaszok súlyossága az idegkompresszió mértékétől és időtartamától függ, és rendkívül különböző. Ha egy követ a lábunkra ejtünk, a fájdalom a kő nagyságától, az ütés erejétől függ, és következményei nem szűnnek meg a kő eltávolítása után azonnal. Hasonló a helyzet a porckorongbántalom, illetve a gerincsérv esetén is, az ideget érő kisebb, nagyobb nyomás mértéke szabja meg, hogy milyen súlyosak a tünetek és milyen hosszú ideig tart a gyógyulás. Minél gyakrabban ismétlődnek az ideget érő inzultusok, a gyógyulás is annál nehezebben következik be, annál elhúzódóbb.

A porckorongbántalom nem mindig derékfájdalommal kezdődik, sok esetben a végtagfájdalom az elsődleges, amely huzamos járás, terhelés után gyakran éjszaka, pihenés alatt jelentkezik. A panaszok kialakulhatnak hirtelen, és belopózhatnak lassan, fokozatosan.

A derékfájdalom jellege sokféle lehet. Néha tompa, szelíd fájdalom jelentkezik, amely mellett a beteg a munkáját, napi tevékenységét el tudja látni, de lehet a fájdalom erős, olykor annyira heves, kínzó, hogy teljes mozgásképtelenségre kárhoztatja áldozatát. A fájdalom korlátozódhat a derékra, a keresztcsont tájékára, de kisugározhat a lábakba, akár a lábujjakig. A fájdalom jelentkezhet csak mozgás hatására, de felléphet nyugalomban is. Fájdalmas lehet a hajolás, a kiegyenesedés, vagy minden mozdulat. Boszorkánylövésnek (Hexenschuss) nevezzük a hirtelen, késszúrásszerűen jelentkező derékfájdalmat, amely után a beteg átmenetileg mozgásképtelenné válik.

A derékfájdalom típusos esetben nagyobb súly emelésekor, vagy egy rossz mozdulat kapcsán váratlanul, hirtelen jelentkezik. A fájdalom először a derékban érezhető, de akár azonnal, vagy egy-két nappal később kisugározhat valamelyik alsó végtagba is. A fájdalmat a mozgás, járás, néha a köhögéstüsszentés is fokozhatja. Többnyire változó mértékű lábzsibbadás, szokatlan érzés, a lábfej hidegsége, érzészavara, súlyosabb esetben akár érzéketlensége, és a lábujjak, lábfej gyengesége is társulhat a fájdalomhoz. Ha a fájdalom erős, több-kevesebb mozgáskorlátozottsággal jár, és kisugárzik valamelyik alsó végtagba, mielőbb szakorvoshoz kell fordulni!

A derékfájás lehetséges okai


A derékfájás hátterében számtalan különböző ok állhat, de a panaszokért leggyakrabban a porckorongok elfajulása, az ágyéki gerinc szalagjainak, izomzatának túlterhelése, és az ízületek kopása felelős. Az idegrendszeri tünetekkel kísért derékfájdalom oka tehát leggyakrabban a porckopás, de a gerinc gyulladásos vagy daganatos elváltozásai is okozhatnak hasonló panaszokat.

A tompa, enyhe, és csak időnként jelentkező derékfájdalmakat a betegek gyakran elhanyagolják, sokáig tűrik, és csak akkor fordulnak orvoshoz, amikor a fájdalom hevessé válik, és komolyabb mozgáskorlátozottsággal jár. Pedig a kisebb bajt mindig könnyebb orvosolni.

Diagnózis


A diagnózis általában a fizikális és röntgenvizsgálat alapján felállítható, de sok esetben laboratóriumi, CT- vagy MR-vizsgálatra is szükség van.

A gerinc kopásos elváltozásai által kiváltott kórképek igen jó gyógyhajlamúak! A heveny derékfájdalom (lumbágó) kevés gyógyszer, pihenés hatására néhány nap alatt megszűnik. Az alsó végtagokba sugárzó derékfájdalom enyhébb formái néhány hét, egy súlyosabb ideggyulladás néhány hónap alatt, megfelelő kezelés hatására tökéletesen gyógyulhat. Félelemre nincsen ok, mert akármilyen hevesek is a fájdalmak, akármilyen súlyosak is a tünetek, a legtöbb esetben konzervatív kezeléssel a teljes gyógyulás, a tünetmentesség elérhető, és a műtét elkerülhető. Sajnos gyakran fordul elő, hogy az elégtelen gyógykezelés, a betegek együttműködésének a hibái miatt a panaszok kiújulnak, vagy krónikussá válnak.

Hirtelen kialakuló bénulás és más idegrendszeri tünetek esetén műtétre lehet szükség. Tudnunk kell azonban, hogy a gerincsérv műtéte során az ideg felszabadítása bekövetkezik, de azonnali tünetmentesség általában nem várható, a kompressziót elszenvedő ideg gyógyulásához időre van szükség. Sem a műtét, sem a türelmetlenség nem rövidíti le az idegregeneráció egyénileg változó időtartamát.

Az idült derékfájásban, visszatérő panaszok miatt szenvedő betegek többnyire nem, vagy csak részben tartják be az orvos utasításait. Sokan nehezen fogadják el, hogy a mozgásszervek gyógyulásához rendszeres mozgásra, gyógytornára, úszásra van szükség, a tabletta, az injekció, és az orvos szándéka nem elég. Akaraterőre és türelemre is szükség van!

Hogyan előzhető meg a derékfájás?


A szokványos derékfájás megelőzésének alapvető feltétele a rendszeres mozgás. Vegyük tudomásul, hogy a folytonos ülés mellett tönkremennek a porckorongok, a mozgásszegény életmód az oka annak, hogy szinte mindenkinek fáj a dereka. Az autó, a tévé, a számítógép a nap túlnyomó részében ülő testhelyzetet követel tőlünk, de ezt az ártalmat fel lehet, és fel kell ismerni! Aki nem akar állandóan orvoshoz járni, iktassa be az életrendjébe a rendszeres testmozgást. Nincs más megoldás!


Legnépszerűbb cikkek

Legújabb cikkek