Menu

Ekcéma formái és kezelése

Az ekcéma különböző bőrpanaszok gyűjtőfogalma. Leggyakrabban a kézen, a fülön, a lábfejen és a lábszáron jelentkezik, de érintheti a bőrfelszín bármelyik részét.

Az ekcéma jellemző tünetei

Az ekcéma tipikus tünetei: viszkető, pikkelyesen hámló területek és hólyagok a bőrön. Akkor jelennek meg, amikor az immunrendszer válaszol egy adott allergénre, bőrirritációra vagy sérülésre; a kiváltó ok azonban gyakran tisztázatlan marad. Hisztamin szabadul fel, ami kitágítja a vérereket a bőrben, és engedi, hogy bizonyos fehérvérsejtek, a lymphocyták elárasszák az adott területet. Ennek a folyamatnak a hatására a bőr megduzzad, vörös és forró lesz, elkezd viszketni.

Ekcéma típusai

Az ekcémának két fő típusa van: a „kontaktekcéma”, ami a bőrt izgató anyagok hatására jön létre, és az „atópiás” — vele-született allergiás hajlam miatti — ekcéma.

Kontaktekcéma

Amikor a bőr rendszeresen érintkezik olyan anyagokkal, amelyek irritálják olajos védőrétegét, akkor kontaktekcéma alakul ki. Mosószerek, samponok vagy ipari vegyszerek, napozókrémek, túl gyakori mosakodás, szárítás vagy a hideg, száraz hatás állhatnak a bőrbetegség hátterében. A sérülés az idők folyamán elmélyül, a bőr gyulladással reagál, ami ekcémát okoz.

Végül hiperérzékennyé válik bizonyos anyagokra, és már az ezekkel történő legkisebb érintkezés is erős reakciót vált ki, még nem irritált területeken is. Ez a magyarázata annak, hogy bizonyos emberek miért lesznek váratlanul allergiásak olyan anyagokra, amelyekkel éveken át minden probléma nélkül érintkeztek.

A kontaktekcéma fő jellemzői: erős viszketés, vörös, pikkelyesen hámló bőrterületek és apró, folyadékkal teli hólyagok, amelyek kifakadnak, helyükön a bőr nedvezik, és pörkösödni kezd.

Kontaktekcéma kiváltó oka az is, ha a bőr érzékeny bizonyos anyagokkal való érintkezésre; ilyen anyagok a kozmetikumok, a latex (a gumikesztyűk anyaga), fémek – nikkel vagy – króm (mindkettő gyakran használt anyag a karórák bevonatán, ill. a fehérnemű-kapcsokon) festékek és nyomdai anyagok, ragtapasz, növények (főként a primulák) és a gyapjú. Az ismétlődő irritáció fokozza ezt az érzékenységet, és asztmához vagy más akut allergiás problémához vezet.

Atópiás ekcéma

Ez a szintén allergiával összefüggő ekcématípus olyan embereknél alakul ki, akik veleszületett, genetikus túlérzékenységgel rendelkeznek, ezt hívják atópiának, s ez fogékonyabbá teszi őket a környezetben lévő allergénekkel, különösen a poratkával, az állati szőrrel és a pollenekkel szemben.

A bőrnek nem kell még érintkeznie sem az allergénekkel ahhoz, hogy azok immunreakciót váltsanak ki, ami némelyeknél éppen ekcémát, másoknál asztmát és szénanáthát okoz. Az atópiás emberek hajlamosabbak mindhárom betegségre, és az atópiás ekcémában szenvedő gyermekek 50%-a később asztmás lesz — jóllehet kamaszkorukra sokan mindkettőt kinövik. Az atópiás ekcéma kiváltó oka lehet a tehéntej- vagy tojás-allergia.

Az ekcéma kezelése

Az ekcéma mindkét csoportjának kezelése a kiváltó ok körülhatárolását és megszüntetését foglalja magában. Az atópiás típus eredetét nehezebb kinyomozni, mivel lehet, hogy a probléma egyáltalán nem függ össze a bőrrel. A beteg segítségért folyamodhat egy tapasztalt bőrgyógyászhoz. A probléma meghatározását segítheti, ha naplót vezet a tüneteiről, arról, hogy mikor mit evett-ivott, milyen tevékenységeket végzett, milyen időjárás hat rá.

Bár egyenesen a bőrre ható, ún. helyi kezelések nem gyógyítják meg az ekcémát, azért fontos szerepet játszanak a gyötrő viszketés és a zavaró pikkelyképződés enyhítésében. Segítenek mérsékelni a vakarózást, aminek a beteg igen nehezen tud ellenállni, de ami csak súlyosbítja a bőr állapotát, és növeli a fertőzés veszélyét. A szteroid-tartalmú kenőcsök csökkentik a gyulladást, és gyorsan enyhítik a viszketést. Ha ez utóbbi akadályozza az alvást, átmenetileg altatóra lehet szükség.

A gyógyszereken kívül a seb bekötözése is akadályozza a vakarózást. Az ekcémás betegnek kerülnie kell a gyapjú- és durva műszálas ruhák viselését, mivel ezek izgatják a bőrt; a legalkalmasabb anyag a pamut.

Fontos, hogy a bőr ne száradjon ki. A vényre és vény nélkül kapható testápolók, bőrlágyítók és olajok széles választéka áll rendelkezésre, amelyek hidratálják a bőr külső rétegét, nyugtatják és előmozdítják regenerációját. Lehet, hogy a betegnek többféle készítményt is ki kell próbálnia, míg végül rátalál arra, ami neki a legjobban megfelel, mivel sok készítmény tartósítószereket tartalmaz, s ez sokaknál bőrirritációt okoz.

A szájon át szedhető antihisztaminok vagy más viszketés elleni gyógyszerek alkalomszerű használata segít megszakítani a „viszketés-vakarózás-viszketés” láncolatát. Súlyos esetekben rövid távon szükség lehet szteroidtabletták vagy hatásos immun-szuppresszánsok  felírására, de csak az esetleges mellékhatások mérlegelése után.

Figyelmeztetés

A magas szteroidtartalmú kenőcsök és krémek vékonyítják a bőrt, sőt, az újra jelentkező ekcéma még súlyosabb is lehet. Mindig tartsa be az utasításokat, és használat előtt kérjen tanácsot kezelőorvosától.

Az ekcéma további formái

A seborrhoeás ekcéma vastag barnássárga, zsíros, pikkelyes lerakódás vagy varas, vörös foltok a fejbőrön, a fül mögött, a szemöldökön vagy a hajlatokban. Csecsemőknél ez a „koszmó” (crusta lactea) néven ismert bőrjelenség, ami a gyermek kétéves kora előtt magától el szokott múlni. Felnőtteknél hosszabb ideig áll fenn, de a korpásodás elleni samponok gyakran segítenek.

A pelenkadermatitis általában kontaktekcéma, ami a nedves pelenka vagy a vizelet vagy a széklet irritációjának következménye. Ilyen kiütések esetén nem jó, ha a csecsemő nagyon felhevül, mert ettől rosszabbodnak a bőrtünetei; ügyelni kell arra, hogy csak pamutból készült ruhadarabok érintkezzenek közvetlenül a bőrével.

A varicositas okozta ekcéma akkor alakul ki, amikor a visszerek miatt csökken az érin-tett terület oxigén- és tápanyagellátása. A gumizokni csökkentheti a duzzanatot, és a kortikoszteroid kenőcsök is hoznak némi enyhülést.

A kontaktekcéma egyik fajtája az izzadt bőrfelületek kidörzsölődése következtében alakul ki, többnyire túlsúlyos embereknél.


Melegkiütés tünetei, kezelése

Melegkütés okai és kezelése

melegkiütés és miliaria