Fűszernövények az erkélyen

Ha nincs kertünk, az még nem jelenti azt, hogy le kell mondanunk a fűszernövényekről. A legtöbb ugyanis ugyanolyan jól érzi magát az erkélyládában vagy a cserépben, mint a kertben.

A kis fűszerkert kialakítása

A fűszernövények csoportja az erkélyen vagy az ablakpárkányon természetesen nem foglalhat el akkora helyet, mint a kertben. Ez azonban nem is okozhat olyan nagy gondot, ha tudjuk, mely fűszernövények a legkeresettebbek a konyhában. Sok recepthez elég a három nélkülözhetetlen fűszernövény: a petrezselyem, a kapor és a metélőhagyma. Ha van helyünk, akkor is elég a legtöbb fajtából három-négy tő.

Nyugodtan kombináljuk őket

Nem feltétlenül fontos a fűszernövényeket külön csoportba ültetni, bizonyos növények kimondottan jól mutatnak nyári virágok között. És miért is ne érezné jól magát, például a muskátli a metélőhagyma mellett? Sokkal fontosabb azonban a fűszernövények számánál és szomszédinál az, hogy hol helyezzük el őket.

A legtöbb fűszernövénynek a növekedéshez napra van szüksége. Ez azt jelenti, hogy számukra egy déli fekvésű erkély az ideális hely, de még a keleti és nyugati fekvésűek is szóba jöhetnek. Az északi fekvésű terasz azonban nem alkalmas fűszernövények termesztésére. Egy fő közlekedési útvonalra néző erkély szintén nem megfelelő, hiszen a fűszernövényeket állandóan mérgező kipufogógázok érnék.

Fontos az is, hogy a növényeket védjük a huzattól. Magas házak erkélyén (pl. a nyolcadik emeleten) elhelyezett fűszernövények esetében gondoskodjunk szél elleni védelemről.

Vetés magról

Mint ahogy az a legtöbb fűszernövény esetében igaz, nem nehéz magról vetni őket.

A zsázsa, a kapor és a turbolya szinte magától nő, ezért kitűnő alanyok kezdők számára. Az érzékenyebb fűszernövények magjait a lakásban vessük el, és eleinte csak az ablakpárkányon tartsuk.

Az ellenállóbb növényeket áprilisban már közvetlenül az erkélyládába is elvethetjük. Ha nem szeretünk bajlódni a rikítással, a nagyobb vetőmagüzletekben már vetőmagszalagot vagy vetőmagszőnyeget is vásárolhatunk. Mindkét terméknél a magokat kellő távolságban cellulózvattába csomagolták. Csak a megfelelő hosszúságú darabot kell levágnunk, és a földdel töltött edénybe tennünk.

Ha még kevesebbet akarunk foglalkozni a növényekkel, vásároljunk májusban a piacon előnevelt növényeket, és ültessük őket egy edénybe.

Helyes beültetés

A vásárolt fűszernövények általában apró növények, de nagyon gyorsan fejlődnek, ezért már a kezdetektől fogva biztosítsunk számukra elegendő helyet. Egy 70 cm hosszú ládába öt-hét növényt ültethetünk.

A fűszernövények egész nyáron sok vizet igényelnek. Forró nyári napokon akár kétszer is megöntözhetjük őket. Ha nagyon nagy a forróság, a vízzel való permetezés is jót tesz a növényeknek.

A kertben nevelt fűszernövényekkel ellentétben a ládába ültetett növényeknél pótolnunk kell a tápanyagokat. Az öntözővízhez adjunk általános, virágoknak való tápoldatot. A csomagoláson megadott koncentrációnál azonban alacsonyabb keveréket készítsünk, mert ha túl sok tápoldatot kapnak, veszítenek aromájukból.

A növényeknek tápoldatot először hat héttel a beültetés után adjunk, ugyanis a friss földben lévő tápanyagok addigra fogynak el.

Gondozás

A szokásos öntözés és tápanyag-utánpótlás mellett a fűszernövények nem igényelnek különösebb gondozást, viszont a földjük felszínét néha fel kell egy kicsit lazítanunk, és természetesen a gyomokat is ki kell húznunk. Ha a növények a nyár folyamán nagyon megnőnének, a csúcshajtásaikat vágjuk le, így bokrosabban fejlődnek. A levágott részeket természetesen azonnal felhasználhatjuk a konyhában.

A fűszernövények szedési ideje növényenként változó. Legjobb, ha a megfelelő kártyákon utánanézünk, mit mikor szedjünk le. Alapvető szabály azonban, hogy a fűszernövényeket soha ne szedjük le esőben vagy a déli órákban. A szedésre a reggel a legmegfelelőbb időpont, amikor a levelek még harmatosak.

Évelő fűszernövények

Az egynyári fűszernövények mellett, mint amilyen például a bazsalikom, a zsázsa, a kapor, a turbolya vagy a petrezselyem, tarthatunk évelő növényeket is az erkélyen.

Nagyon szépen fejlődik edényben, például a tárkony, a rozmaring, a metélőhagyma és a kakukkfű is. A tárkonyt és a kakukkfüvet akár az erkélyen is átteleltethetjük, ha védett sarokban tartjuk, és a fagy ellen jól becsomagoljuk őket. A rozmaring és a metélőhagyma azonban érzékeny a fagyra, ezért legjobb  az első éjszakai fagyok előtt bevinni a lakásba. A rozmaringot tegyük nagyon világos és lehetőleg hűvös helyre. A hőmérséklet ne haladja meg a 10 °C-t.

A metélőhagymát nyugodtan tarthatjuk a konyhában az ablakpárkányon, így bármikor szedhetünk belőle. Fontos, hogy a metélőhagymát ne közvetlen a felszín fölött vágjuk le.