Gerbera (Gerbera jamesonii)

A gerbera, e Dél-Afrikából származó örökzöld növény, virágzási időszaka alatt szobanövényként is jól mutat, és a fagyveszély elmúltával a kertben is tartható.

A gerbera igényei, gondozása

Nagy, szimpla vagy dupla, a százszorszépekhez hasonlító virágai lehetnek fehérek, krémszínűek, sárgák, rózsaszínűek, lazacszínűek vagy pirosak. Vágott virágként is gyönyörűek és hosszan frissek maradnak. Ha biztosítjuk az ideális feltételeket, növényünk a nyár nagy részében virágozni fog. A gerberát fagymentes helyen kell átteleltetni, a kint tartott növényeket még az első fagyok beköszönte előtt hozzuk be.

Napfény, hőmérséklet és öntözés

A gerberának legalább  8°C-os illetve (megfelelő szellőzés mellett) maximum 21 °C-os hőmérsékletre van szüksége. Egy védett, déli fekvésű udvar vagy terasz ideális hely a növény számára.

A szabadban tegyük olyan helyre, ahol közvetlen napfény éri, a szobában pedig, ha a hőmérséklet túllépheti a fent javasolt maximum értéket, védjük a tűző déli naptól.

Két öntözés között hagyjuk, hogy a talaj kicsit kiszáradjon, de a növekedési szakaszban állandóan tartsuk a földet nyirkosan. Alacsonyabb hőmérséklet mellett csökkentsük az öntözőví­z mennyiségét. Késő ősztől kora tavaszig csak annyira öntözzük növényünket, hogy elkerüljük a kiszáradást.

A páratartalom akkor játszik fontos szerepet, ha a hőmérséklet a javasolt 21 °C fölé emelkedik. Az a legjobb, ha a hőmérsékletet próbáljuk meg csökkenteni, mivel a gerbera bolyhos levelei nem kedvelik a nedvességet, és a szürkepenész gombái is megtelepedhetnek a növényen.

Virágzása alatt a sokszínű gerbera élénk színeivel lenyűgöző látványt nyújt.

Tápanyag és ültetés

A növekedési időszak alatt 2 hetente közepes erősségű műtrágyával táp-oldatozzuk a gerberát.

Tavasszal ültessük át jó ví­zelvezető virágföldbe. A cserepét kinőtt növényt szedjük szét, és több cserépbe ültessük át a szétválasztott töveket.

Bolyhos leveleire ne permetezzünk levélfényesí­tő szert, mert ettől a levélen csúnya fekete foltok képződhetnek. A leveleket ne törölgessük, ecsettel távolí­tsuk el a szennyeződéseket.

Növénybetegségek

Az apró fehér lepkék megjelenése az üvegházi molytetű jelentétét jelzi. A gerberát és más bolyhos levelű növényeket rovarirtó szerrel átitatott pálcikával kezeljük, magát a növényt ne permetezzük le. A túlöntözés és az alacsony hőmérséklet együtt szürkepenészt (a sűrűn nőtt levelek rothadása) okozhat. Távolí­tsuk el a beteg leveleket és növeljük a hőmérsékletet – vigyázva, hogy az ne haladja meg a 21 °C-ot – és használjunk gombaölő szert.