Menu

Hogyan alakul ki a gyomorfekély?

A gyomorfekély gyógyítása szempontjából forradalmi jelentőségű az a felfedezés, hogy csaknem mindig egy Helicobacter pylori (H. pylori) nevű baktérium okozza.

A gyomorfekély a szájban található aftához hasonló, körülírt mély seb, amely vagy a gyomor (ulcus ventriculi), vagy a nyombél (ulcus duodeni) nyálkahártyáján található. Akkor alakul ki, amikor az emésztéshez szükséges gyomorsav áttör a gyomrot védő nyálkahártyán, és behatol a szövetekbe.

Mik a gyomorfekély tünetei?

Jellemző tünetei az intenzív égető érzés, leggyakrabban a gyomorszáj területén érzett hasi fájdalom, ami olykor kisugárzik a hátba. Az evés enyhíti a fájdalmat, de azonnal visszatér, amint a gyomor üressé válik. Kísérő tünete lehet a hányás. A tünetek éjszaka gyakran felerősödnek.

Régebben az volt a vélemény, hogy a gyomorfekélyt a túlzott gyomorsav-termelődés – ami a dohányzás, alkoholfogyasztás, megterhelő étrend, túl sok stresszel járó életvitel következménye – okozza. Az egyetlen kezelési mód az volt, hogy megpróbálták közömbösíteni a gyomorsavat; megfelelő étrenddel vagy savlekötő gyógyszerekkel védték a gyomor nyálkahártyáját. Azonban a fekély legtöbbször kiújult.

Ma már ismert tény, hogy a Helicobacter pylori baktérium felelős a nyálkahártya irritációjáért, gyengüléséért, a sav által okozott felmaródásokért. A szakemberek szerint a gyomorfekélyes esetek 90%-ának hátterében ez a baktérium áll, és a gyomorrákkal kapcsolatban is felmerült mint kiváltó ok. Az esetek fennmaradó 10%-a nem szteroid gyulladás-csökkentők — pl. az ízületi gyulladásnál gyakran használt aszpirin — hatására alakul ki.

A mai iparosított világban a népességnek kb. fele fertőzött a Helicobacter pylori nevű baktériummal, és feltehetően egyre több fejlődő országban is ugyanez a helyzet. Eddig ismeretlen, hogy miként terjed. Sokaknál egyáltalán nem okoz tüneteket, de csaknem minden gyomorfekélyes betegnél kimutatható. Az alábbi képen nagyításban látható.

Hogyan kezelhető a gyomorfekély?

A H. pylori felfedezésének köszönhetően a legtöbb gyomorfekély tökéletesen gyógyítható. A kezelés 1-2 hetes, kétféle antibiotikum-kúrából és savlekötő gyógyszerek szedéséből áll. Az utóbbi elősegíti az antibiotikumok hatásait, és gyengíti a H. pylorit, ami csaknem az összes baktériumtól eltérően savas közegben szaporodik.

A kezelőorvosok vér vagy a kilélegzett levegő vizsgálata alapján állapítják meg a H. pylori-fertőzést. Mivel oly kevés gyomorfekély alakul ki az élősködő nélkül, sok orvos egyszerűen a jellemző tünetek alapján diagnosztizálja a fekélyt, és a, speciális vizsgálat nélkül felírja a szükséges gyógyszereket. A nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszertől kialakult gyomorfekélyt főként antacidokkal, algináttal és savlekötő tablettákkal tünetileg kezelik.


Melegkiütés tünetei, kezelése

Melegkütés okai és kezelése

melegkiütés és miliaria