Menu

Mi az a gyomoridegesség?

A gyomoridegesség néhány embernél igen gyakori jelenség. Az orvostudomány véleménye szerint azonban ez nem egy hivatalos vagy diagnosztizálható állapot.

A gyomoridegesség az érzelmi vagy a mentális egészségi, az emésztési vagy bélrendszeri állapottal, esetleg ezek kombinációjával hozható összefüggésbe. Ritka esetben lehet egy komolyabb, a háttérben meghúzódó betegség tünete. Szintén lehet csupán annak a tünete, ahogyan az emésztőrendszer a stresszhelyzetekre reagál, ugyanúgy, ahogy mindezektől elszigetelt jelenségként is előfordulhat.

A gyomoridegesség jellegzetes tünetei

A gyomoridegesség gyakori tünetei között szerepel:

 • az érzés, mintha lepkék repdesnének a gyomorban;
 • a gyomor telített, feszülő, háborgó, görcsölő érzése;
 • szorongás, idegesség érzése;
 • remegés, vacogás, izomrángás;
 • gyakori puffadás;
 • hasfájás, émelygés, hányinger;
 • emésztési zavar vagy gyors telítettségérzés étkezéskor;
 • meleg, remegő vagy puffadó érzés a gyomor egy részében;
 • növekvő vizelési vagy székelési inger.

Esetenként a gyomoridegesség igen erős hatást gyakorol a bélrendszerre. Gyakori és kontrollálatlan vizelési vagy székelési inger, gyakran émelygéssel és hányással párosulva, az extrém gyomoridegesség következménye is lehet, de nem minden esetben.

Gyomoridegesség, gyomorideg kezelése

A gyomoridegesség gyakran sikerrel kezelhető otthoni és természetes gyógymódokkal, valamint életmódváltással.

Gyógynövényes gyógymódok

Bizonyos gyógynövények sikerrel nyugtatják a gyomrot és enyhítik a gyomoridegességet. Émelygés vagy hányinger esetén a gyömbérgyökér segíthet. Elrághatunk egy kis darab gyökeret, tehetjük teába, ehetünk gyömbéres kekszet vagy cukorkát, vagy ihatunk valódi gyömbérgyökeret tartalmazó gyömbérsört is.

Más gyógynövények, mint például a fodormenta, a borsmenta, a levendula vagy a citromfű, szintén jól ismertek görcsoldó hatásukról: megszüntetik a görcsöt és a gyomor izmainak feszességét, amelyek a gyomor remegését, puffadó érzését, szorítását és fájását okozzák. Ehetünk egy vagy két nyers növénylevelet, vagy valódi növényi származékot tartalmazó cukorkát, de ihatunk ezekből készült gyógynövényteát is.

Kerüljük a koffeint, elsősorban a kávét!

A koffein tartalmú kávé növelheti az idegességet és a szorongást, ráadásul a beleket is stimulálja, súlyosbítva ezáltal a bélrendszeri tüneteket. Ne igyunk kávét, amíg a bélrendszerünk állapota helyre nem áll, vagy igyunk helyette kevésbé stimuláló koffeintartalmú italokat, mint például a zöld tea vagy az oolong tea.

Gyakoroljuk a mély légzést, a tudatos figyelmet és a meditációt!

A mentális gyakorlatok segítenek a légzésre és a jelen pillanatban való létezésre koncentrálni, ami által kezelhetővé válik a stressz és a szorongás, vagyis a gyomoridegesség okozója. A mély lélegzés kiváltképp hatékony lehet.

Próbáljunk ki nyugtató hatású párologtató olajokat vagy füstölőket!

A gyógynövényes füstölők vagy aromás párologtató olajok szintén segíthetnek az gyomoridegesség enyhítésében. Nyugtató hatású gyógynövények például a kamilla, a levendula, a vetiver és a rózsa. Az ezen növények valamelyikét tartalmazó olaj vagy füstölő alkalmazása mellett fordítsunk egy kis pihenőidőt magunkra és foglalkozzunk saját magunkkal.

Találjunk helyet magunknak a pihenésre, megnyugvásra!

Biztosítsunk magunknak időt és helyet, hogy kiüríthessük a fejünket, hogy úrrá lehessünk az idegességünkön, szorongásunkon, akkor is, ha ehhez teljesen egyedül kell lennünk. Ehhez ne féljünk kimenteni magunkat valahonnan, akár egy fontos eseményről sem.

Ha segít, hogy szót válthatunk egy baráttal, családtaggal vagy bármely szerettünkkel, tegyünk így, beszéljünk valakivel, akiben megbízunk, és aki segít túljutnunk szorongó időszakunkon.

Mi okozza a gyomoridegességet?

A gyomoridegesség legvalószínűbb oka az egyszerű idegesség, ami bárkivel előfordul.

Az agyat és a beleket a test egyik legnagyobb idege, a bolygóideg kapcsolja össze. Az ideg jeleket visz a két testrész között, és stressz illetve idegesség hatására az agyból érkező jelek növelik a bélrendszer érzékenységét és működésének rendszertelenségét.

Amennyiben rendszeresen fennállnak a gyomoridegesség tünetei, és különösen akkor, ha ezek a tünetek fokozatosan rosszabbodnak, feltétlenül több figyelmet kell szentelnünk a sztressz szintünknek és emésztőrendszeri egészségünknek.

Esetenként a gyomorideg egy komolyabb, háttérben meghúzódó betegség tünete is lehet. Amennyiben rendszeresen tapasztaljuk a tüneteket, érdemes felkeresnünk egy orvost, aki segít kizárni azokat az okokat, amelyek ezeket okozhatják, mint például:

 •  irritábilis bél szindróma;
 • gyomorfekély;
 • bélgyulladás;
 • gluténérzékenység;
 • szorongásos betegség.

Még ritkább esetben a gyomoridegesség az epekő vagy a bolygóideg sérülésére is utalhat.

A legtöbb esetben azonban egy teljesen általános jelenség, ami könnyen kezelhető.

Hogyan lehet megelőzni a gyomoridegességet?

Bizonyos gyógymódok rendkívül gyorsan megszüntetik a gyomoridegességet. Habár egy gyakori és kellemetlen jelenségről van szó, néhány holisztikus, természetgyógyászati megoldás igen hatásos segítség lehet.

Stresszkezelés az életben

A gyomoridegesség egyszerűen csak annyit is jelenthet, hogy fokozottan ideges lelkiállapotban vagyunk. Amennyiben az utóbbi időben túl sok stressz ért bennünket, valami nagy esemény, állásinterjú, vagy más feszültségkeltő dolog előtt állunk, akkor az esemény elmúltával vagy az időszak lezárultával az ezekből adódó szorongással együtt a gyomoridegesség is elmúlik.

Hogyha azonban folyamatos stresszhelyzetekkel nézünk szembe és a gyomoridegességet minden nap többször is tapasztaljuk, rendkívül fontos, hogy időt és módot találjunk a ránk nehezedő nyomás kezelésére, amelynek hatására alábbhagynak a tünetek.

A bélrendszer egészségének fenntartása

A gyomoridegesség annak is jelzője lehet, hogy valami nincs rendben az emésztőrendszerünk állapotával. Ez jelentheti az is, hogy mind a sztressz szintünkkel, mint az emésztőrendszerünkkel foglalkoznunk kell, javítani kell rajtuk. A gyomoridegesség mellett az emésztési zavarok, a puffadás és a telítettségérzés mind ennek a jele lehet.

Ezen segíthetnek egyszerű kis változtatások az étrendünkben, például több rostban és probiotikumban gazdag táplálék fogyasztása vagy ezeket tartalmazó táplálékkiegészítők szedése. Azonban feltétlenül érdemes kikérni egy orvos véleményét, mielőtt komolyabb étrendváltozást vagy táplálékkiegészítőket iktatunk be az életünkbe, főleg akkor, ha rendszeresen szedünk valamiféle gyógyszert is.

Változtassunk az étkezésünkön!

Próbáljunk meg kisebb adagokat enni nagyobbak helyett, amelyek akadályozhatják az emésztést, ami pedig gyomoridegességhez vezethet. Segít, ha kisebb mennyiségű, könnyen emészthető ételeket eszünk, amikor gyomoridegességgel küzdünk. Szintén megoldás lehet, ha a három fő étkezés helyett több kisebb étkezést iktatunk be a nap folyamán, jobban elosztva a napi táplálékmennyiséget.

Kifejezetten ajánlott a zöld leveles növények, mint például a kelkáposzta, a spenót vagy a fejessaláta salátákban történő fogyasztása.

Végezzünk több testmozgást!

A stressz vagy szorongás valamiféle fizikai levezetése szintén csökkentheti azoknak az emésztőrendszerre gyakorolt negatív hatását. A testmozgás és a fizikai tevékenység, mint például a jóga, kifejezetten hatásos lehet a gyomoridegesség leküzdésére.


Melegkiütés tünetei, kezelése

Melegkütés okai és kezelése

melegkiütés és miliaria