Menu

Megváltozott székelési szokások

Az emberek többsége napi három, illetve heti három alkalom között ürít székletet, de sokan, akiknek ugyanúgy normális székletük van, ennél többször vagy kevesebbszer. Csupán ezen szokások megváltozása esetén van ok aggodalomra.

Hasmenés

Ha székletünk szokatlanul gyakran folyós, laza akár hirtelen vagy hosszabb ideig, ez egy mögöttes probléma jele, melyet ki kell vizsgáltatni.

Amit a hasmenésről tudni érdemes

Hasmenés alatt általában folyékony, légy székletet értenek, amely több mint háromszor naponta naponta, vagy egyszerre nagyobb mennyiségben ürül. Néha együtt jár hasi fájdalmakkal, émelygéssel vagy hirtelen vizelési kényszerrel.

Az akut hasmenés, amely gyakran hirtelen kezdődik, rövid lefolyású, pár naptól maximum három hétig tart. Gyakran fertőzés következménye.

A krónikus hasmenés ismétlődik, és gyakran pár hétnél hosszabb ideig tart. Sokakat irritábilis bél szindrómával (IBS) diagnosztizálnak, de a hasmenésnek számos egyéb oka is lehet. Például kialakulhat bizonyos gyógyszerek mellékhatásaként.

Hasmenés tünetei

Krónikus hasmenés esetén a következő tüneteket észlelhetjük:

 • véres széklet
 • súlyvesztés
 • kényszeres éjszakai székletürítés

Mit tehetünk?

Amennyiben krónikus hasmenésben szenvedünk, keressük fel orvosunkat, hogy kideríthesse ennek okát. Ez különösen fontos, ha családunkban gyakori a gyulladásos bélbetegség, vastagbélrák, ha elmúltunk 45 évesek vagy korábban gyomorműtéten estünk át.

Gyakran csak vérvizsgálatra van szükség. Orvosunk megnézetheti a székletmintákat fertőzésre, különösen ha antibiotikum-kúránk volt, vagy mostanában tértünk haza külföldről. Ezenkívül vastagbéltükrözést is végeztethet, hogy megvizsgálják a vastagbelet. Általában csak abnormális vérminta vagy különösen zavaró tünetek esetén van szükség további vizsgálatokra.

Hasmenés kezelése

A krónikus hasmenés kezelési módja az okától függ. Ha a probléma elég súlyos ahhoz, hogy orvoshoz forduljunk vele, a kezelési lehetőségekről biztosan csak a diagnózis után esik majd szó.

Hogyan segíthetünk magunkon?

Amennyiben akut hasmenésünk van, kövessük a gastroenteritis esetén javasolt házi gyógymódokat. Különösen fontos a megfelelő mennyiségű, tiszta folyadék fogyasztása, mint víz, tea vagy hígított gyümölcslé. Figyeljünk minden kiszáradásra utaló jelre.

Rehidratáló sók

A hasmenés kimossa a folyadékot és a sókat a testből, ami kiszáradáshoz vezet. A kiszáradás jelei a kis mennyiségű, sötét színű vizelet, száraz ajkak, szomjúság, és gyengeség érzete. A rehidratáló sók segítenek a természetes egyensúly helyreállításában. Könnyű elkészíteni, és gyakran olcsóbb, mint gyógyszertárban vásárolni. A hozzávalók gyógyszerészektől és a legtöbb szupermarketben beszerezhetők.

Hozzávalók:

 • Glükóz 20g
 • Nátrium-klorid (konyhai só) 3,5 g
 • Nátrium-bikarbonát (szódabikarbónát) 2.5 g

Elkészítési mód:

A hozzávalókat keverjük jól össze 1 liter csapvízzel. Igyuk meg kis adagokban rendszeres időközönként a nap folyamán. Készítsünk új adagot mindennap.

Székrekedés

A székletürítési nehézség az egyik leggyakoribb bélrendszeri panasz, és akárcsak a hasmenés, általában valamilyen más betegség tüneteként jelenik meg. Sűrűbben fordul elő nőknél, mint férfiaknál, és gyakori probléma terhesség ideje alatt.

Amit a székrekedésről tudni érdemes

A székrekedés rendszertelen vagy nehézkes székletürítést jelent, mivel az kemény és száraz. Puffadásérzet is kialakulhat. Minél súlyosabb a székrekedés, annál nehezebb a bélsár ürítése, ami aranyér kialakulásához és a medence-záróizom elgyengüléséhez vezethet. Általában a rostban és/vagy folyadékban szegény étrend vezet a kialakulásához. A sok ülőmunka is hozzájárulhat, valamint a rendszeresen sokáig visszatartott vizelet is ronthatja a bélreflexet. A székrekedés sokkal inkább a nők problémája, mint a férfiaké. Néhány nő úgy tapasztalja, hogy a székrekedés súlyosabb a menstruációs ciklus bizonyos időszakaiban illetve terhesség alatt. Ez a női hormonok bélrendszerre gyakorolt hatása miatt van így.

Székrekedés tünetei

A székrekedést a következők jellemzik:

 • kisebb székelési kényszer, mint általában
 • erőlködés székelés közben
 • kemény, kisebb darabokból álló széklet
 • befejezetlenség érzése székletürítés után.

Mit tehetünk?

Habár a székrekedés hátterében ritkán húzódik komoly probléma, ha székletürítési szokásaink hirtelen megváltoznak, fontos, hogy kikérjük orvosunk tanácsát, különösen ha székletünk véres, súlyos hasi fájdalmakkal küzdünk, lefogytunk vagy elmúltunk 45 évesek.

Székrekedés kezelése

A székrekedés gyakran egyszerű apró életmódbeli változtatással kezelhető, például több rost fogyasztásával és több testmozgással. Ha a székrekedés súlyos, orvosunk hashajtót írhat fel. Érdeklődjön a lehetséges mellékhatásokról.

Speciális vizsgálat. Ha szervezetünk nem reagál a kezelésekre, további tesztekre lehet szükség, a bélrendszer izmainak pontos vizsgálatára, illetve annak ellenőrzésre, hogy a végbélnyílás záróizma megfelelően működik-e, hogy szükség esetén kiürülhessen a bélsár.

Hogyan segíthetünk magunkon?

A székrekedés általában a következőképpen enyhíthető:

 • Fogyasszunk bőségesen rostokat. Rostban gazdag ételek például a gyümölcsök (az aszalt szilva hasznos), zöldségek (főleg a hüvelyesek).
 • Próbáljunk ki recept nélkül kapható hashajtókat, de csak rövid időn át szedjük őket.
 • Igyunk elegendően sok vizet, így több folyadék jut a vastagbélbe, ezáltal a székletbe, megkönnyítve a bélsár ürítését.
 • Fogyasszunk min 1.5-2Liter folyadékot naponta.
 • Kerüljük a túl magas koffeintartalmú italokat és az alkoholt, melyek kiszáradáshoz vezethetnek.
 • Rendszeresen végezzünk gyakorlatokat, akár az olyan egyszerű testmozgás, mint a gyaloglás is segít az emésztőrendszer aktívan tartásában.
 • Ne próbáljuk elnyomni a székletürítési kényszert.
 • Mindig azonnal reagáljunk testünk természetes jeleire. Ez segít, hogy a reflexek újra jól működjenek.Legnépszerűbb cikkek

Legújabb cikkek