Hóvirág és téltemető

A hóvirág és a téltemető már akkor tavaszt varázsol a lakásba, amikor kint mindent hó takar. Ha cserepes növényt szeretnénk, hajtatásukkal magunk is megpróbálkozhatunk.

Tavasz hírnökei

A tavasz két hírnöke voltaképpen nem is tavaszi, hanem téli virág, hisz a téltemető kis sárga virága és az első hóvirág gyakran a hótakaró alól bukkan elő. A két csöpp kis növény mindössze 5-10 cm magas.

A hóvirág

A latin ‘Galanthus‘ elnevezés jelentése: „hófehér tejvirág”. Virága valóban olyan fehér, mint a frissen leesett hó, vagy mint a tej. A hóvirág hazája Dél-kelet-Európa, Kis-Ázsia és a Kaukázus. A G. nivalis (kikeleti hóvirág) nevű faj viszont szélességi körünkön érzi otthon magát.

Mivel a hóvirág igen korán virágzik, a hagymát már kora ősszel ültessük el, hogy legyen ideje meggyökerezni. Mindegy, hogy helye napos vagy árnyékos-e, a lényeg, hogy ne legyen túl nyirkos. A hóvirág elvileg bárhol jól fejlődik. Ha a fű közé ültetjük, legyünk óvatosak, mert ha a füvet még a hóviráglevelek elfonnyadása előtt lenyírják, a hagyma már nem tud fejlődni, és fokozatosan elsatnyul.

A fű gyakori öntözése és trágyázása sem tesz jót a hóvirágnak. Bárhova ültetjük is, sok sarjhagymát hoz, és hamar sűrű telepet alkot majd.

hóvirág

A téltemető

A téltemető Közép- és Dél-Európában több helyen vadon is él. Nem a hagymás, hanem a gumós növények közé tartozik. A téltemető könnyen elburjánzik. Ha a virágzás után érintetlenül hagyjuk a terméságazatot, az elszórja magját. Néhány év alatt tekintélyes területet népesít be. Ilyenkor a legszebb. A téltemető nem igényel különleges földet. Legjobban a félig árnyékos helyeken fejlődik.

Vele kapcsolatban egy dolgot kell figyelembe vennünk: az olyan ágyásokat, amelyekbe téltemetőt ültettünk, ősszel nem szabad felásnunk. És még valami: a téltemető mérgező, ezért mindig viseljünk kesztyűt, amikor a növényhez érünk.

téltemető

Növények hajtatása

A téltemető és a hóvirág egyaránt jól hajtatható és nevelhető az ablakpárkányon. Aki a tavasz két hírnökét be szeretné vinni a lakásba, választhat; cserépben neveli-e elő, vagy a kertből ássa-e ki a rügyező növényeket.

Szokásos hajtatás

Tavasszal ültessük szét a hagymákat, illetve a gumókat több, nem túl kicsi cserépbe, egymástól kb 2 cm távolságra. Az általános kerti földhöz nyugodtan keverjünk egy kevés kavicsot és trágyát.

A cserepeket ássuk el a kertben valamelyik virágágyba, vagy keressünk nekik hűvös, sötét helyet a házban. A földet egész idő alatt tartsuk nedvesen. Ha a bimbók színe megjelenik, vigyük be a cserepeket a lakásba. A virágok 10 °C hőmérsékleten
a legtartósabbak. Ha a növény elvirágzik, a cserepet tegyük hűvösebb helyre A hagymákat és a gumókat tavasszal újra ültessük ki a kertbe.

Kertből is kiáshatjuk

Amikor a kertben a kis növényeken megjelennek az első virágcsúcsok, óvatosan ássuk ki a növénykéket, és ültessük el őket cserépbe. A kerti föld tetejére tegyünk friss mohát. Ha a növény elvirágzik, a fentiek szerint járjunk el.

Tanácsok röviden

Egyik növény sem igen nő 10-20 cm-nél magasabbra. Mindkét növény január végétől márciusig virágzik. A hóvirág fehér, a téltemető sárga színű virágokat hoz. A virágok igen kellemes illatúak. A hóvirág és a téltemető árnyékos helyen is jól fejlődik. Mindkettő bírja a fagyot. A lakásban is hűvös helyen (10 °C alatt) tartsuk.

Ha a szobában hajtatjuk őket, rendszeresen öntözzük. A kertben nevelt növényeket ősszel trágyázzuk is. Egyik növény sem igényel különleges földet. Az általános kerti föld vagy virágföld tökéletesen megfelel nekik.

A tavasz hírnökeit nevelhetjük virágágyban, lombos fák alatt, fű között, de az ablakpárkányon, cserépben is.