Menu

Íngyulladás, mit tehetünk?

Íngyulladás (Tendinitis)

Az inak vastag, rostos szövetszalagok, amelyek az izmokat összekötik a csontokkal. Amikor az ín irritált vagy gyulladt, íngyulladásról (tendinitis) beszélünk. Az íngyulladás akut fájdalommal és gyengeséggel jár, és nehézzé teszi az érintett ízület mozgatását.

Bármelyik ínban kialakulhat gyulladás, de a leggyakrabban a váll, a könyök, a csípő, a térd és a sarokinainál fordul elő.

Az íngyulladást többféleképpen is nevezik:

 • úszóváll;
 • dobóváll;
 • ugrótérd;
 • golfkönyök;
 • teniszkönyök.

Az íngyulladáshoz (tendinitis) nagyon hasonló, ám annál sokkal komolyabb jellegű probléma az ín degenerációja (tendinosis). Míg az íngyulladás általában egy akut, rövid időtartamú gyulladás, amely pihentetéssel és fizikoterápiával néhány nap alatt elmúlik, az ín degenerációjának esetében nem gyulladásról van szó, hanem magának az ínszövetnek a gyengüléséről, sorvadásáról. A nem kezelt íngyulladás índegenerációhoz vezethet, ezért feltétlen szükséges felkeresni az orvost a pontos diagnózis miatt, valamint azért is, mert az íngyulladásnak és az índegenerációnak más és más a kezelési módja.

Mi okozza az íngyulladást?

Az íngyulladás leggyakoribb oka valamiféle ismétlődő cselekvés végzése. Az inak segítenek végrehajtani ugyanazt a mozdulatot újra és újra, és ha sport vagy munka közben gyakran hajtjuk végre ugyanazt a mozdulatsort, az íngyulladáshoz vezethet. Növeli ennek esélyét, ha a mozdulatot ráadásul még helytelenül is végezzük.

Emellett okozhat még íngyulladást valamilyen sérülés, öregedés, valamint bizonyos betegségek, mint például a reuma (rheumatoidarthritis) vagy a cukorbetegség (diabetes).

Egyes sportágakat űzők, mint a teniszezők, golfozók, futók, úszók, bowling-ozók vagy kosárlabdázók, esetében nagyobb az íngyulladás kialakulásának esélye. Szintén gyakrabban jelenik meg azoknál az embereknél, akiknek a munkája folyamatos fizikai terheléssel, fej fölé történő gyakori emeléssel, vagy ismétlődő cselekvésekkel és mozdulatsorokkal jár.

Melyek az íngyulladás jelei?

Az íngyulladást tompa fájdalom jellemzi, amely az érintett területre vagy ízületre koncentrálódik, és amely a sérült terület mozgatásával felerősödik. A terület érzékennyé válik és érintésre a fájdalom fokozódik. Megfigyelhető az érintett rész mozgásterének szűkülése, valamint duzzanata is.

Ha az íngyulladás tüneteit érzékeljük, pihentessük a beteg testrészt és jegeljük. Ha az állapotunk néhány nap pihentetés után nem javul, keressük fel az orvost.

Achilles-ín gyulladás

A sarok és a vádli között található Achilles-ín gyulladása gyakori sportsérülés, ugyanakkor okozhatja a nem megfelelő méretű cipő viselése, vagy ha a cipő nem a megfelelő módon támasztja alá a lábat. Előfordulása valószínűbb a reumával küzdő emberek esetében.

Supraspinatus ín gyulladás

A vállízület felső részén található supraspinatus ín gyulladásakor a kar mozgatása jár fájdalommal, különösen, ha felfelé irányuló mozgás esetén. Fájdalmas lehet az érintett vállon történő fekvés is. Hogyha a váll területén több ín is érintett a gyulladásban, akkor rotátor-köpeny problémáról van szó.

Tenisz vagy golf könyök

A köznapi nevén teniszkönyökként ismert íngyulladás (epicondylitislateralishumeri) egyik általános tünete a könyök külső oldalán jelentkező fájdalom, amely kisugározhat a csukló irányába is.

A golfkönyök (epicondylitismedialishumeri) esetében a fájdalom a könyök belső oldalánál alakul ki és igen gyakori a golfozók körében. A fájdalom ez esetben sokkal erősebb, ha valamilyen erőnek ellentartva akarjuk felemelni a kezünket. A fájdalom esetenként szintén kisugározhat a csukló felé.

De Quervain féle ín- vagy ínhüvelygyulladás

A csuklóízületben a csukló és a hüvelykujj közötti ín vagy ínhüvely gyulladása, amelynél az ínhüvely megvastagodása és a terület duzzanata miatt a hüvelykujj mozgatása fájdalommal jár.

Pattanó ujj

Az ujj mozgatásakor pattanó hang hallatszik,illetve az ujj gyakran behajlított állapotban marad,nem tudjuk önállóan kinyújtani, csak a másik kéz segítségével. Ez a tenyérben lévő ínhüvely gyulladása és megvastagodása miatt történik, ami miatt az ín nem megfelelő módon csúszik az ínhüvelyben, irritálódik és szintén gyulladásba alakul ki benne, gyakran duzzanat, csomó is kialakul rajta.

Íngyulladás a csípőben

Ez a típusú íngyulladás gyakran alakul ki tollaslabda játékosoknál vagy futószalag mellett dolgozóknál, akik sokszor ugyanazt a mozdulatot végzik a csípőjükkel.

Szintén előfordulhat az inak sérülése is a csípőízületben, de ez inkább degeneratív jellegű, mintsem gyulladás okozta probléma.

Hogyan diagnosztizáljuk az íngyulladást?

Az orvos kérdéseket tesz fel az egészségügyi hátterünket illetően, fizikai vizsgálatokat végez a problémás testrészen, ahová a fájdalom koncentrálódik, megnézi az érzékenységet és a mozgásképességét.

A következő kérdésekre érdemes felkészülni:

 • a fájdalmas terület mostani vagy a múltbeli sérülései;
 • jelenlegi és múltbeli sportolási tevékenységünk;
 • bármilyen korábban diagnosztizált egészségi állapot, betegség;
 • bármilyen receptköteles vagy vény nélkül kapható gyógyszer vagy gyógynövényszármazék, amit szedünk.

Amennyiben az orvos pusztán a fizikai vizsgálatokkal nem tudja megállapítani a diagnózist, további vizsgálatokat kérhet, például röntgent, ultrahangos vagy MRI vizsgálatot.

Hogyan kezeljük az íngyulladást?

Az íngyulladásra alkalmazandó kezelési módszerek segítenek csökkenteni a fájdalmat és a gyulladást. Néhány alapvető otthoni gyógymód:

 • az ín pihentetése az orvos által javasolt módon;
 • alkalmazzunk az érintett területen melegítést vagy jegelést, fontos azonban, hogy a jeget ne közvetlenül a bőrre helyezzük, hanem csavarjuk törölközőbe vagy egyéb textíliába;
 • szedjünk fájdalomcsillapító és/vagy gyulladáscsökkentő gyógyszert;
 • kössük be az érintett részt pólyával, amíg a duzzadás el nem múlik;
 • végezzünk nyújtó és erősítő gyakorlatokat a terület mozgásképességének növelésére.

Ha az állapot súlyosabb, az orvos javasolhat sínt, rögzítést vagy botot; fizikoterápiát; kortikoszteroidos injekciót; vagy akár a gyulladást okozó szövetrész sebészeti eltávolítását is.

Egyetlen kortikoszteroidos injekció segíthet csökkenteni a fájdalmat és a gyulladást, ismételt injekciók azonban gyengíthetik az inat és csökkenthetik a teljes felépülés esélyét.

Ha időben felismerik és kezdik meg az íngyulladás kezelését, általában hamar elmúlik. Néhány esetben azonban kiújulthat, esetleg krónikussá vagy hosszantartó problémává válhat. Amennyiben ismétlődő cselekvés vagy túlerőltetés okozta az íngyulladást, a gyógyulás utáni kiújulás esélyének csökkentése érdekében változtatni kell a szóban forgó szokásokon és tevékenységeken.

Hogyha az íngyulladást nem kezelik időben és megfelelően, az további sérülésekhez, például ínszakadáshoz is vezethet. Az ínszakadás esetében gyakran már műtéti beavatkozás szükséges, csakúgy, mint azokban az esetekben, amelyekben az íngyulladás nem reagált megfelelően egyéb kezelésekre.

Hogyan előzzük meg az íngyulladást?

A következő néhány egyszerű módszerrel csökkenthetjük az íngyulladás kialakulásának esélyét:

 • tartsuk a testünket jó fizikai állapotban és fejlesszük az izomtónusunkat;
 • edzés előtt felétlenül melegítsünk be;
 • kerüljük a megerőltető vagy ismétlődő mozgással járó tevékenységeket;
 • sportólók vegyenek részt cross edzéseken;
 • figyeljünk a helyes testtartásra az asztal mellett ülve és más tevékenysége végzése közben is;
 • ne maradjunk ugyanabban a testhelyzetben túl sokáig, rendszeresen változtassunk testhelyzetet és mozogjunk, sétáljunk körbe;
 • használjunk megfelelő eszközöket a munkában és sporttevékenység közben.

Amennyiben érezni kezdi az íngyulladás jeleit, hagyja abba az adott sportot vagy tevékenységet, tartson 20 perc szünetet, jegelje és pihentesse az érintett területet.


Legnépszerűbb cikkek

Legújabb cikkek