Menu

Ínhüvelygyulladás kezelése

Ínhüvelygyulladás (tendovaginitis)

Ínhüvelygyulladás akkor alakul ki, ha az inat övező hüvely gyulladásba kerül. Az inak kemény képződmények, melyek a mozgásban érintett izmok egy részéhez rögzülnek.

Számos inat, különösen azokat melyek mentén a váll, a csukló és a boka mentén haladnak, dupla réteg (ínhüvely) vesz körül, mely csökkenti az inak súrlódásából adódó károsodását.

Gyulladás

Az ínhüvelyt speciális szövet, az ízületi hártya szegélyezi, mely folyékony anyagot választ ki (ízületi folyadék). Ez lehetővé teszi az ínhüvely külső és belső rétegeinek egymáson való siklását, s az inak szabad mozgását.

Ínhüvelygyulladás esetén azonban az ínhüvely gyulladása akadályozza a szabad mozgást, s a hüvely külső és belső rétegei összedörzsölődnek, ami a mozgást korlátozottá és fájdalmassá teszi.

Az ínhüvelygyulladás tünetei

Jellemző tünetek közé tartoznak az alábbiak:

  • Fájdalom bizonyos mozdulatok, például a csukló és a boka hajlítása vagy kinyújtása, illetve a hüvelykujj tövénél lévő ízület mozgatása során.
  • Hosszanti duzzanat megjelenése az ín felett, vagy bizonyos tartós esetekben rostos csomócskák láthatóvá vagy érezhetővé válása.
  • Melegség érzése az érintett ín felett.
  • Recsegés az ín mozgatásakor (crepitatio). Ez alkalmanként érezhető, és sztetoszkóppal vagy akár füllel is hallható.

A tenendovaginitis a csuklóban lévő ínhüvelyek gyulladását jelenti. Korlátozza az érintett ín mozgását.

Az ínhüvelygyulladás okai

Az ínhüvelygyulladás okai közé tartoznak az alábbiak:

  • Akut sérülés
  • A test közeli részeiből átterjedő fertőzés, például ujjbegy fertőzése vagy vérárammal szállított fertőzés
  • Ízületi hártyát érintő gyulladásos betegség, például rheumatoid arthritis
  • Krónikus ismételt, enyhe sérülés vagy az adott izomcsoport túlterhelése. Például az ütős sportok és a festés különösen nagy valószínűséggel érinti a hüvelykujjat mozgató inakat. Bizonyos esetekben az ínhüvelygyulladás munkahelyi megbetegedés.

A cukornád-szüretelés például súlyos ínhüvelygyulladást okozhat a csukló ízületeiben, a vizes ruhákat rendszeresen kicsavaró takarítók esetén pedig krónikus rostvastagodás jöhet létre a csukló szintjén azokban az inakban, melyek az alkartól a hüvelykujjig vezetnek (De Quervan-féle tenosynovitis).

RSI (Ismétlődő megterhelés okozta sérülés)

Azok a dolgozók, akik ismétlődő mozgásokat hajtanak végre (például a számítógépes billentyűkön dolgozók), alkalmanként alkari fájdalmat érezhetnek. Az ínhüvelygyulladást általában nem kísérik speciális jelek, s a tüneteket gyakran apró munkakörülménybeli változások is enyhíthetik.

Ínhüvelygyulladás előfordulásának gyakorisága

Az ínhüvelygyulladás gyakori, minden korcsoportot érintő betegség. Jelentős munkát ad a kórházi dolgozóknak és a háziorvosoknak, s a produktivitás csökkenésének egyik jelentős oka.

Rheumatoid arthritis

A rheumatoid arthritis az ínhüvelygyulladás egyik gyakori oka.

Világszerte a népesség mintegy 2 százalékát érinti.

A nők háromszor gyakrabban érintettek, mint a férfiak.

A rheumatoid arthritis az ízületek gyulladásos megbetegedése. Jellemzően az ujjakat, a csuklót és a bokát érinti. A betegség gyakran a 30 és 40 év közöttiek körében alakul ki, ám bármikor elkezdődhet. A rheumatoid arthritis sokszor családi betegség, ami örökletes elemek létezésére utal.

Az ínhüvelygyulladás diagnózisa

A diagnózis általában klinikai, s az érintett rész vizsgálata alapozza meg. Az orvos az alábbiakat állapítja meg:

 • A mozgás korlátozott és fájdalmas
 • Az ínhüvely láthatóan duzzadt
 • A felette lévő bőr vörös és meleg tapintású.

Kérdések

A diagnózis felállítása érdekében az orvos kérdéseket tesz fel a beteg életmódjára vonatkozóan, például megkérdezheti, hogy használ-e munkája során billentyűzetet, vagy végzett-e szokatlan testmozgást.

Az orvos ellenőrizheti, hogy a beteg nem rendelkezik-e reumás betegséggel. Reumás betegség, például a rheumatoid arthritis meglétét vérvizsgálat erősítheti meg.

Röntgen

Hosszú ideje fennálló ínhüvelygyulladás esetén röntgen segítségével kalciumlerakódás fedezhető fel az inakban és ínhüvelyekben.

Ez a szemléltető röntgen a csukló rheumatoid arthritisét ábrázolja. Az e betegségben szenvedők esetén gyakran másodlagos ínhüvelygyulladás alakul ki.

Az ínhüvelygyulladás kezelése

A súlyos ínhüvelygyulladás panaszai hideg borogatással enyhíthetők, míg a krónikus gyulladás inkább a melegre reagál.

1. Nyugalom

Az esetek többségében a betegség a testrész pihentetésével elmúlik. Súlyos esetekben a rövid ideig alkalmazott rögzítőkötés vagy gipsz elősegítheti a gyógyulást, ám az akut stádium elmúltával az érintett részt naponta többször is mozgatni kell, különben hegszövetek jöhetnek létre, melyek később kellemetlen merevséget okozhatnak.

2. Gyógyszeres kezelés

Hasznosak lehetnek az analgetikumok (fájdalomcsillapítók) és a nemszteroid gyulladáscsökkentők (NSAID-k). Ha nem látható fertőzés jele, akkor kortikoszteroid készítmény ínhüvelybe való injekciózása gyorsíthatja a gyógyulást.

A rheumatoid arthritisben szenvedő betegek esetén általános módszerek, például ízületi gyulladás elleni szerek alkalmazása, valamint lokális kezelés válhat szükségessé.

Fertőzés esetén antibiotikum-kezelés javasolt.

Az ínhüvelygyulladás kezelése során közvetlenül kortikoszteroidot injekciózható az ínhüvelybe. Ez csökkenti az érintett ín körüli gyulladást.

3 Műtét

Egy kisebb operáció során átvágnak minden rostos összenövést, mely létrejött. Ez a beavatkozás tartós ínhüvelygyulladás esetén alkalmanként szükségessé válik.

Prognózis

A betegek többsége a pihentetés és a kezelés jóvoltából teljesen felépül az ínhüvelygyulladásból.

Kiújulás

Az ínhüvelygyulladás nagy valószínűséggel újul ki, különösen ha az ok kezelése elmaradt. Ezért fontos a kiújulás megelőzése, például a munkahelyi gyakorlat megváltoztatása.

Az ínhüvelygyulladás megelőzése

Az ínhüvelygyulladás megelőzése speciális eszközök, sportolók körében például sérülést megelőző eszközök alkalmazásával lehetséges.

Kerülni kell a hirtelen, szokatlan testmozgást, helyette fokozatos edzés ajánlott.2020. július
h K s c p s v
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031