Menu

Irritábilis bél szindróma (IBS)

A fájdalom és hasi diszkomfortérzet jöhet és mehet e kellemetlen betegség során, ám két esemény között a közérzet teljesen normális. Leggyakrabban fiatal felnőttkorban kezdődnek a tünetek, de bármely életkorban előfordulhatnak. Ismeretlen oknál fogva leginkább a 20-30 éves korsztályt érinti, és kétszer olyan gyakori nőknél, mint férfiaknál.

Átlagosan minden ötödik embert érint élete során ez a betegség, amely visszatérő hasfájással, váltakozó szorulásos, illetve hasmenéses időszakokkal jár. A röntgenfelvételen és az endoszkópiás vizsgálat során nem tapasztalható eltérés.

Az IBS lehetséges okai

Az IBS-ben szenvedőknek sokféle tünetei vannak (lentebb), amelyeket a belek izomzatának rendellenes mozgása okoz, feltételezhetően az agyi irányítás megváltozásának következményeképpen. A betegségnek nincs egyetlen fő oka, de úgy gondolják, hogy kialakulásában a stressz és az érzelmi izgalom is szerepet játszhat. Bizonyos emberek különösen strsszes időszak vagy az életükre nagy hatással lévő események után kezdik tapasztalni a tüneteket.

Előfordul, hogy a tünetek egy bélrendszeri fertőzés hatására jelentkeznek, ebben az esetben fertőzés utáni IBS-ről beszélünk.

Hozzávetőleg az emberek 10- 20%-ánál fejlődik ki Irritábilis bél szindróma, gyomor-bél rendszeri fertőzés hatására, annak ellenére, hogy a fertőzést kiváltó baktérium vagy vírus már nincs jelen a szervezetben.

Az Irritábilis bél szindróma tünetei

Az IBS a következők közül több tünetet is produkálhat, egyesek napi szinten vannak jelen, míg mások időszakosan jelentkeznek:

  • hasi fájdalom, amely lehet enyhe, illetve erős, gyakran az alhasi tájékon jelentkezik. A fájdalom enyhülhet mozgás hatására.
  • megváltozott székelési szokások, lehet laza, gyakori, vagy kemény, darabos széklet is. A széklet változhat hasmenés és székrekedés között, előfordulhat, hogy nyálka borítja. Ilyenkor felléphet ürítési kényszer vagy sikertelen ürítési érzet
  • puffadt has
  • további tünet lehet a rosszullét, böfögési kényszer, fáradtság, teltségérzet.

Mit tegyünk?

Orvosunk valószínűleg a tünetekre alapozva állítja fel a diagnózist. Néhány egyszerű vérvizsgálatot végeztethet, például hogy kiderüljön a lisztérzékenység, ha többnyire hasmenéstől szenvedünk. További vizsgálatokra is szükség lehet, amennyiben a tünetek nem szokványos IBS-re utalnak, vagy idősebbek vagyunk 45 évnél, illetve ha közeli hozzátartozónk is szenved bélrendszeri megbetegedésben, például Crohn-betegségben.

Az IBS kezelése

Nem létezik olyan kezelés, ami mindenki számára megfelelő volna, előfordulhat, hogy egy vagy két gyógymódot is ki kell próbálnunk, amíg megtaláljuk a megfelelőt. A kezelés függ attól, hogy milyen típusú tünetek tapasztalhatók. Amennyiben egyetlen tünet sem túl komoly, úgy teljesen elfogadható, hogy nem igényel kezelést, de ha gyógyszerek szedésére kerül sor, érdeklődjünk a lehetséges mellékhatásokról.

Sok IBS-beteg kezeli magát gyógyszer nélkül. Mások a következő kezelésekkel próbálkoznak:

  • Görcsoldó gyógyszerek – Fájdalom enyhítésére használják, szükség esetén. Célszerű 30 perccel az étkezés előtt bevenni, ha a székelési inger étkezési idő után kellemetlen.
  • Hasmenés elleni gyógyszerek  – Amennyiben gyakran kínoz bennünket hasmenés, úgy használhatók hasmenés elleni gyógyszerek.
  • Hashajtók  – Székrekedés ellen használhatók, széles választékban elérhető szerek, az orvos személyére szabottan ajánlja őket.
  • Antidepresszáns szerek – Alacsony dózisban használatosak amennyiben bélrendszeri túlérzékenységben szenvedünk, lelassítják a bélmozgást, megváltoztathatják az agy és a bélrendszer közötti impulzusokat. Nagyon hatásosnak bizonyulnak hasi fájdalom és hasmenés esetén.

Hogyan segíthetünk magunkon?

Számos IBS-ben szenvedő beteg kezeli a tüneteit gyógyszerek nélkül.

Figyeljünk az étkezésre – Nincs kiemelt étel, amely fokozná vagy enyhítené a tüneteket, de a betegek megfigyelhetik, hogy bizonyos ételek rossz hatással vannak rájuk. Érdemes ételnaplót vezetni néhány hétig, kipróbálni és azonosítani, mely étel kedvezőtlen. Hasmenés ellen is az egyik leghatékonyabb módszer az ételek ellenőrzése. Úgy tűnik, hogy leggyakrabban a búzafélék és a tejszármazékok idézik elő a tüneteket. Magas rosttartalmú diéta segíthet a székrekedés ellen, ugyanakkor puffadást okozhat.

Sok folyadék – Biztosítsuk, a napi megfelelő mennyiségű folyadékbevitelt, kerülje a tüneteket előidéző koffeintartalmú italokat.

Életmódváltás – Rögzítsük az étkezési időpontokat, kerüljük a gyorsételeket. Próbáljunk ki pihentető gyakorlatokat és szokásosan végezendő gyakorlatokat amelyek segítenek csökkenteni és kezelni a stresszt.

Probiotikumok (“jó baktériumok”) – Vény nélkül kaphatók, segítenek a puffadás, hasmenés és hányinger enyhítésében. Próbáljunk ki több terméket, amíg megtaláljuk a megfelelőt.

Hipnoterápia – Bizonyos IBS típusok esetében segíthet. Legyünk türelmesek és kitartóak.


Legnépszerűbb cikkek

Legújabb cikkek