Menu

A kanyaró tünetei, kezelése, védőoltás

A kanyaró egy igen fertőző, vírus okozta megbetegedés. Aki kapcsolatba kerül a fertőzéssel, az majdnem 100%-os valószínűséggel meg is fertőződik. A betegség első szakaszában magas, 40 fok körüli láz jelentkezik, majd ezt egy kiütéses szakasz váltja fel. A betegség cseppfertőzéssel terjed, azaz a fertőzött beteg köhögésével és tüsszentésével kerülnek a kórokozók a levegőbe.

A kanyaró vírusa több órán át képes életben maradni bármilyen felületen. Így a közös pohár, vagy egyéb tárgy használata növeli a fertőzés kockázatát. A gyermekeknél, főleg a fejletlen országokban a vezető halálozási okok között szerepel a kanyaró.

A kanyaró tünetei

A megfertőződés után egy 9-14 napos lappangási időszak következik, melyet az alábbi tünetek követnek:

Köhögés

A betegség első tünetei a hurutos tünetek, amiben az egyik legjelentősebb a száraz köhögés, vérbő garat, orrfolyás.

Láz

A köhögéssel együtt megjelenik a magas láz is (akár 40 fok fölötti), ami a betegség végéig folyamatosan fennáll.

Fényérzékenység

A beteg gyermek kerüli a fényt, nagyon levertté válik, rossz a közérzete.

Kiütés

Először a nyálkahártyákon, azaz a szájban és a garatban jelennek meg a jellegzetes kiütések, és ilyenkor válik láthatóvá a Koplik-folt, ami egy grízszerű sárgásfehér felrakódás.

A bőrkiütés a fertőzés utáni 14 nap körül szokott megjelenni. A fül mögött és halántékon jelenik meg először, majd átterjed az arcra és 2-3 nap alatt a kiütések ellepik az egész testet. A bőr megduzzad, ám abból is kiemelkednek a gombostűfejnyi kiütések. Ezek nem viszketnek, ám vannak olyan bőrfelületek, ahol összeállhatnak. A kiütések 4-5 nap után barnás árnyalatúak lesznek, majd pedig eltűnnek. A bőrön ezek a barnás pigmentációk még egy ideig megmaradnak, majd lehámlanak. A himlővel ellentétben a kanyaró maradandó hegesedést nem okoz.

A kanyaró okai

A betegséget a paramyxovírusok családjába tartozó vírus okozza. Csak egy változata ismert, ami nagyban megkönnyíti a betegséggel szembeni védekezést. A vírus nagyon érzékeny, a külvilágban maximum csak másfél napig fertőzőképes. Cseppfertőzéssel terjed és a szemen illetve a légutakon keresztül jut a szervezetbe. A bőrben és a nyirokcsomókban szaporodik. A szervezet gyulladásos folyamatai és az immunválasza okozza a kiütéseket és a légúti tüneteket.

A kanyaró kezelése

A kanyaró kezelésére nincsen antivirális szer. A tünetek csillapítására van csak lehetőség, illetve a következő tanácsokat érdemes betartani:

A lázat és a köhögést különböző gyógyszerekkel csillapítani kell!
Érdemes sok folyadékot, napi 6-8 pohár vizet elfogyasztania a betegnek.
Sok pihenésre van szükség, illetve érdemes C-vitaminnal segíteni az immunrendszert.
A-vitamint kell szedni, ami gyorsítja a betegség lefolyását.

Természetes kezelési módszerek

Kamilla:

A kamilla nyugtatja a bőrt, így érdemes kamillás forró fürdőt venni, de természetesen a kamillatea fogyasztása is hatásos, hiszen gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik.

Citromos víz:

A citromos víz segít helyreállítani a szervezet elektrolit egyensúlyát, illetve vitaminokkal látja el a beteg szervezetet, erősíti az immunrendszert.

Édesgyökér:

Az édesgyökér mézzel keverve csillapítja a köhögést.

Kókuszolaj:

A bőrre kenve a kókuszolaj nyugtatja és táplálja a kiütésekkel teli bőrt, gyorsabb gyógyulást tesz lehetővé.

A kanyaró megelőzése, védőoltás

A kanyaró elleni védőoltás hazánkban kötelező, minden 15 hónapot betöltött kisgyermeknek beadandó. Az oltóanyag nem csak a kanyaró, de a rubeola és a mumpsz ellen is védelmet nyújt (MMR-oltás). Az oltás legyengített kórokozókat tartalmaz, ami csak nagyon ritka esetben okoz bármilyen tünetet is.

Az emlékeztető oltást 11 éves korban szokták adni, de természetesen ez bármikor pótolható.

Számos nyugat-európai országban és Amerikában is felröppennek olyan hírek, hogy összefüggést találtak az MMR-oltás és az autizmus között. Ennek hatására oltásellenes közösségek jönnek létre, akik megtagadják a kötelező oltások felvételét. Emiatt még a fejlett országokban is néha felütik a fejüket kisebb kanyarójárványok. Több kutatás is bebizonyította, hogy nem mutatható ki ilyen összefüggés, így mindenképpen ajánlott a kötelező oltások beadatása a gyerekeknek.

A kanyaró szövődményei

A kanyaró legsúlyosabb szövődménye az agyvelőgyulladás, illetve ezeket kísérő idegrendszeri tünetek. Az okozott károk marandóak lehetnek, illetve a fejletlen országokban ez a szövődmény okozza a halálesetek többségét.

A legyengült immunrendszert bakteriális fertőzések támadhatják meg, így a beteg szenvedhet tüdőgyulladásban, hörghurutban, májgyulladásban. Az enyhébb szövődmények közé tartozik a hányás, hasmenés,kötőhártya-gyulladás.

A kanyaró története

A kanyaró legelső leírása a 9. századból egy perzsa orvostól származik. A középkorban számos kanyarójárvány volt, amikben rengetegen meghaltak. Az európai hódítók az Újvilág meghódításakor behurcolták a kanyarót Amerikába, és rengeteg bennszülött indián meghalt a szinte évente tomboló járványokban. Közép-Amerikában a kanyaró az őslakosság kétharmadát ölte meg.

Először a 18. században egy skót orvos Francis Home ismerte fel, hogy a kanyaró különbözik a himlőtől. A betegséget sokáig vizsgálták, voltak mesterséges fertőzések, de csak 1954-ben sikerült izolálni a betegség kórokozóját. Az első oltóanyag 1958-ban sikerült elkészíteni és 1963 óta oltják vele az embereket. 2000-re Amerikában szinte teljesen eltűnt a kanyaró. Ennek ellenére világszerte még mindig 30-40 millióan betegednek meg kanyaróban, és körülbelül 800 ezer gyermek hal meg évente annak ellenére, hogy ez a szám a védőoltással drasztikusan csökkenthető lenne.


2021. május
h K s c p s v
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31