Menu

Kötőhártya-gyulladások

A kötőhártya különböző eredetű gyulladásai rendkívül gyakoriak, ezért indokolt, hogy összefoglaljuk, amit erről a kórképről mindenkinek tudni kell.

A kötőhártya vagy conjunctiva a szem külső burka, amely a szemhéjakat belülről borítja, kibéleli a szemhéj és a szemgolyó közötti rést, és a szemgolyót részlegesen fedve, a szaruhártya felett a corneáig terjed. A kötőhártya gyulladását nemcsak baktérium, vírus vagy allergia okozhatja, hanem a levegő szennyezettsége, erős szél, por, füst, különböző irritatív gőzök és gázok, pollenek, intenzív ultraibolya sugárzás, és a szembe jutó idegentestek is kiválthatják.

A gyulladás heveny vagy idült folyamat lehet.


A heveny, vírusos kötőhártya-gyulladás kórokozói az influenza-, az adeno- és az enterovírusok. A felsőlégúti huruttal, náthával, lázzal járó megbetegedések, illetve a kiütéssel járó kanyaró közismert kísérő jelensége a kötőhártya-gyulladás.

A tünetek 5-10 napos inkubációs idő után jelentkeznek: a kötő-hártya vérbősége, belövelltsége mellett vizes váladékozás, irritáció, viszkető, égő érzés, reggelente a szemhéjak összeragadása észlelhető. Súlyos esetben a betegek idegentestérzésről, esetleg fénykerülésről panaszkodnak. Ha a vírusfertőzést bakteriális felülfertőződés súlyosbítja, akkor a váladékozás gennyessé válik.

A vírusos kötőhártya-gyulladás általában magától gyógyul, enyhe esetekben 1 hétig, súlyosabb esetekben 2-3 hétig is eltarthat, és szemorvosi ellátást igényel.

A heveny bakteriális kötőhártya-gyulladás leggyakoribb kórokozói a Staphylococcus aureus, a Streptococcus pneumoniae, és a Haemophylus influenzae. A megbetegedés többnyire féloldali, a betegek a kötőhártya vérbőségére, gennyes váladékozásra, irritációra, és a szemhéjak összeragadására panaszkodnak. A kötőhártya erős vérbőségét, duzzanatát gyakran pontszerű bevérzések kísérik.

A folyamat antibiotikus kezelés hatására 2-3 nap alatt gyógyul, de kezelés nélkül hetekig is elhúzódhat. Ha a folyamat a kezelésre nem reagál, akkor a betegség oka resistens baktérium, vírus vagy allergia. Mind a vírusos, mind a bakteriális kötőhártya-gyulladás erősen ragályos betegség, cseppfertőzéssel, fertőzött tárgyakkal és kézszem kontaktussal terjed. A betegeket figyelmeztetni kell, hogy a fertőzött szem érintése vagy orrfújás után nem szabad az egészséges szemhez nyúlni, és mindig alaposan kezet kell mosni.

Külön kell megemlékeznünk a gonocossusok által okozott kötőhártya-gyulladásról, amely a gonorrhoeás nemi partnertől, vagy a saját nemi szervek gonorrhoeás megbetegedéséből származik. A gonorrhoeás fertőzés a felnőttek ritka, súlyos, gennyes kötőhártya-gyulladását okozhatja. Általában csak az egyik szem érintett. A kórképre a nagyfokú szemhéjduzzanat, ödéma, és bőséges genynyes váladékozás jellemző. A folyamatnak komoly szövődményei is lehetnek: szaruhártyafekély, szaruhártya-perforáció, a szem egészére kiterjedő gyulladás és megvakulás is előfordulhat.

Az allergiás, szezonális kötőhártya gyulladást a levegőben szálló pollenek idézik elő. A szénanáthához társuló tüneteket a fák, füvek, és gyomok pollenjeire adott túlérzékenységi reakció okozza. A folyamat kétoldali, kifejezett kötőhártya-vérbőség mellett, bőséges vizes váladékozás, könnyezés, és szemviszketés jelentkezik. A legtöbb beteg egyidejűleg szénanáthában szenved, sok betegnél pedig más allergiás megbetegedés, pl. ekcéma vagy asztma fordul elő. A panaszok szezonális jellegűek, tavasszal és késő nyáron, kora ősszel a legsúlyosabbak. A kezelés tüneti, antihisztamin tartalmú szemcseppek használatosak. Az allergének kerülése csökkentheti a tüneteket, és néha jó hatású a deszenzibilizáló kezelés.

Az idült kötőhártya-gyulladás hónapokig, évekig tartó megbetegedés, amelyre a hullámzó lefolyás, a tünetek fellángolása és átmeneti javulása jellemző. Az elhúzódó folyamatot a heveny gyulladás okain kívül Chlamydia fertőzés, helyi gyógyszer-túlérzékenység, izgató, irritáló anyagokkal való hosszan tartó érintkezés, szemhéj-elváltozások, idült könnytömlőgyulladás, és más szembetegségek is kiválthatják.

A panaszok hasonlóak a heveny tünetekhez, csak enyhébbek. Mérsékelt kötőhártya-vérbőség látható, váladékozással, vagy anélkül. A kóroktól függően jelentősebb vérbőség is előfordulhat, ilyenkor vizes vagy nyákos váladékozás is észlelhető, melyet viszketés, irritáció, és idegentestérzés kísérhet.

Makacs és súlyosabb tünetek esetén szakorvoshoz kell fordulni. A kezelést a folyamat oka dönti el, és a kiváltó tényezőket meg kell szüntetni.


Legnépszerűbb cikkek

Legújabb cikkek