Menu

Lábszárfekély

A lábszárfekély a bőrfekély leggyakrabban kialakuló fajtája. Nem gyógyuló krónikus fekélyek általában idős vagy cukorbeteg emberek esetében alakulnak ki. A lábszárfekélyek mintegy 70 százaléka vénás fekély, az elégtelen vérkeringés következménye.

A lábszárfekélyek másik fő típusa az artériás fekély, amit az artériák szűkülete miatti elégtelen keringés okoz.

Mik a lábszárfekély tünetei?


A lábszárfekélyek megjelenési formája és tapintása különböző az artériás, illetve a vénás fekélyeknél.

  • Vénás lábszárfekély. A láb megduzzad, a fekély körüli bőr száraz, viszket, és barnás elszíneződést mutat. A nedvező fekély általában nem jár fájdalommal.
  • Artériás fekély. A láb és a lábfej tapintásra hideg, a bőr fényes és fehéres, kékes elszíneződést mutat. A fekély fájdalommal járhat, különösen nyugalmi helyzetben, amikor a láb fel van polcolva. Ha a beteg az ágy szélén ül, lába a padlót érinti, a gravitáció fokozza a lábba irányuló véráramot, ami csillapítja a fájdalmat. Járás közben a lábban tapasztalt görcsös fájdalmat orvosi szakszóval claudicatiónak (időszakos sántításnak) nevezzük. A fájdalom néhány perces nyugalmi helyzet után többnyire elmúlik.

Lehetséges okok


A vénás lábszárfekély lehet egy régi fekély kiújulása, de okozhatja csonttörés, sérülés, mélyvénás trombózis, sebészeti beavatkozás, sok állással vagy üléssel járó munkavégzés, visszérgyulladás, terhesség vagy elhízás is.

Az artériás lábszárfekélyt az artériák megbetegedése okozhatja, ami összefüggésbe hozható a dohányzással, a magas vérnyomással és a cukorbetegséggel.

Hogyan kezelhető?


A kezelés módja attól függ, mi okozza a fekélyt, vagy mi akadályozza a gyógyulását. Amint e tényezőket sikerül kezelni, a fekélynek magától rendbe kell jönnie. A sebet rendszeresen tisztítani és kötözni kell. A leghatékonyabb kötözési módszer a kompressziós kötés (fáslizás), ezt azonban az artériás betegségben szenvedő beteg esetében nem szabad alkalmazni, mert a nyomás csökkentheti a láb vérellátását.

A vénás lábszárfekély okozta panaszokat enyhíti a felpolcolt lábakkal való ülés. Az artériás lábszárfekélyes betegek esetében sebészeti beavatkozást vagy ballonkatéteres tágítást, az artéria szűkületét vagy elzáródását enyhítő eljárást végezhetnek. A fekélyt esetenként más testrészről vett bőr átültetésével kezelik.

Megelőzés


A vénás és artériás lábszárfekélyek megelőzése érdekében:

  • szokjunk le a dohányzásról;
  • fogyjunk le, amennyiben túlsúlyosak vagyunk;
  • végezzünk testmozgást a lábunk vérkeringésének javítására. Még ülve is lehet tornázni: körözzünk a lábfejünkkel, majd mozgassuk fel és le;
  • figyeljünk oda a lábfejünkre: tartsuk melegen, hordjunk jól illeszkedő cipőt, és járjunk rendszeresen pedikűröshöz;
  • rendszeresen vizsgáljuk meg a lábunkat és a lábfejünket, hogy nem látható-e rajta bármilyen elszíneződés vagy fekély;
  • cukorbetegek ügyeljenek az étrendjükre és a kezelésre vonatkozó orvosi utasítások betartására. A vénás lábszárfekélyt azzal is megelőzhetjük, ha ahol csak lehet, felpolcolt lábbal ülünk, és nem tesszük keresztbe a lábainkat, mert ez rontja a vérkeringést. Ha a munkahelyünkön sokat kell állnunk vagy ülnünk, próbáljuk váltogatni a testhelyzetünket, és járkáljunk egy keveset, amikor csak tehetjük.

Kilátások


Idősek esetében a lábszárfekély gyakran kiújul és nem gyógyul be teljes mértékben, ami évekig tartó kezelést tehet szükségessé.


Legnépszerűbb cikkek

Legújabb cikkek