Menu

Májgyulladás (Hepatitis)

A májgyulladás orvosi elnevezése hepatitis, amit legtöbbször vírus idéz elő. A vírusos eredetű májgyulladás potenciálisan súlyos betegség, amit többféle vírus is terjeszthet.

A májgyulladás okai

A hepatitis (májgyulladás) lehet akut (rövid lefolyású) vagy krónikus (hosszú ideig tartó). Az első típust többnyire egy vírus idézi elő, de bizonyos gyógyszerek szedése — beleértve a paracetamol túladagolását is — vagy vegyi anyagok, pl. vegytisztító szerek is okozhatják.

A hepatitisfertőzésnek van egy akut fázisa, de csak a B, C, D típusú fertőzés válhat krónikussá. A krónikus májgyulladás idült alkoholizmus és valamilyen autoimmun betegség következménye is lehet, amely során a szervezet védekezőmechanizmusa megtámadja a májat.

A krónikus gyulladás lehet perzisztens vagy aktív. Az előbbi esetben a vírus kimutatható ugyan, de nem károsítja a májat — ez a hepatitis legenyhébb típusa, aminél ritkán lépnek fel komplikációk. A krónikus aktív gyulladás lassan pusztítja a májsejteket, esetenként májzsugorodáshoz vagy májrákhoz vezethet.

A leggyakoribb hepatitisvírusok

A legelterjedtebb vírus a hepatitis-A. A nyugat-európai lakosság mintegy 40%-a fertőzött ezzel a vírussal, jóllehet, közülük nem mindenki lesz beteg. Fertőzött beteg székletével terjed. A vírus elszaporodik a májban, és részecskéi bekerülnek a székletbe. A vírushordozó személlyel való szoros érintkezés, bőrkontaktus vagy fertőzött víz, edény használata, fertőzött étel elfogyasztása —különösen a nyers gyümölcs vagy saláta, a fagylalt és a rákfélék közvetítik a fertőzést. A hepatitis-A okozta fertőzés nem válik krónikussá, a szervezet ellenanyagot termel, és egy életre szóló védettség alakul ki.

A Föld lakosságának több mint egyharmada hordozza az ismét veszedelmesen támadó hepatitis-B-vírust, ami krónikus májkárosodást okoz, beleértve a májrákot is. Évente 1-2 millió ember hal meg e miatt a fertőzés miatt, amit a fertőzött vérrel való érintkezés terjeszt. A homoszexuális férfiak és az intravénásan beadott kábítószert fogyasztók a legveszélyeztetettebbek. A vírushordozó emberek testnedvei — elsősorban a vér — megfertőzhetnek másokat.

A hepatitis-D csak azokat támadja meg, akik veszélyeztetettek, mivel korábban már átestek a B-vírus okozta májgyulladáson. Ez a típus Olaszországban, a mediterrán országokban, Kelet-Európában, valamint Dél-Amerikában a leggyakoribb.

A betegek egy részénél krónikus májbetegség alakul ki.

A hepatitis-C virulensebb törzs, mint a B. Körülbelül 100 ember közül 1 a vírusgazda, ami a levett vér szűrővizsgálatával deríthető

A májról

A máj a szervezet vegyi üzeme. Szabályozza a vérben lévő aminosavak szintjét, felelős néhány fehérje előállításáért, beleértve az albumint is, amely a testszövetek és a vér között létrejövő folyadékcserét irányítja; szintén a máj termeli a véralvadást segítő anyagokat, raktározza a glükózt glikogén formájában, ami azonnal visszaalakul glükózzá, amikor a szervezetnek több energiára van szüksége.

A máj megtisztítja a vért a mérgező és káros anyagoktól. A májsejtek kb. háromnegyede még azelőtt károsodhat, mielőtt a máj képtelenné válna feladata ellátására.

A májgyulladás tünetei

Hepatitis-A-fertőzésnél a tünetek 2-6 hét múlva jelentkeznek. Tipikus a láz, hányinger, hányás, étvágytalanság, hasmenés és hasfájás; mindezek egy hétig vagy akár még tovább is eltartanak, mire a sárgaság kialakul. A bőr és a szemfehérje besárgul, mivel a gyulladás miatt a máj nem tudja kiszűrni a bilirubint a vérből. A sárgaság fázisa hetekig, hónapokig is eltarthat. Súlyos esetekben kóma és halál is bekövetkezhet.

A májgyulladás egyéb típusainak tünettana hasonlít egymáshoz, és a sor az enyhe influenzaszerű tünetektől és a gyengeségtől egészen a hányásig, a sárgaságig terjed. Vannak olyan emberek, akik nem vesznek észre magukon semmit. Mivel nem jelentkeznek tünetek, vagy talán az influenzának tulajdonítják őket, a májgyulladás krónikus formáit nehéz diagnosztizálni.

Májgyulladás kezelése

Akut májgyulladás esetén a betegnek ágyban kell maradnia, megfelelően kell táplálkoznia. A felépülés után — ami többnyire néhány hetet vesz igénybe — hat hónapig egyáltalán nem ihat alkoholt. Az alkohol károsítja a májat, és meghosszabbítja a betegséget, vagy visszaesést okoz.

A hepatitis-A és -B védőoltás hozzáférhető. Azokat az embereket, akik nagy kockázatnak vannak kitéve — egészségügyi dolgozók, fejlődő országokba utazó turisták —, védőoltásban kell részesíteni. Napjainkban már elérhető az A- és B-vírus ellenanyagát együttesen tartalmazó oltás. A B típusú oltóanyag védelmet biztosít a D típus ellen is, ami csak a B-vel együtt képes létezni. A B-vírust hordozó anyák újszülöttjei születéskor megkapják ezt az oltást a megelőzés érdekében.


Melegkiütés tünetei, kezelése

Melegkütés okai és kezelése

melegkiütés és miliaria