Menu

A méh rosszindulatú daganatai

Hazánkban a méhnyak rák a második, a méhrák a harmadik leggyakoribb nőgyógyászati halálok. A méhnyakrák a fiatalabb korosztályt érinti, leggyakrabban 20-40 éves korban kezdődik. Az esetek 10%-a fordul elő 40 évesnél fiatalabb nőknél, és 1%-a a terhesség alatt, vagy szülés után jelentkezik.

A méhnyakrák

A méhnyakrák tulajdonképpen nemi úton terjedő betegség, melynek kifejlődésében a humán papillomavírus-fertőzés játszik szerepet.

A daganat kialakulásának kockázata a szexuális partnerek létszámával arányosan nő, és fordítva arányos az első közösülés időpontjával.

A méhnyakrák többnyire nem okoz panaszokat, és a kóros elváltozást rendszerint rutin nőgyógyászati vizsgálat, vagy rákszűrés alkalmával ismerik fel. A leggyakoribb tünet a vérzés, amely pecsételő vagy rendellenes vérzés, egyes esetekben nagy mennyiségű vérzés formájában léphet fel. Előrehaladottabb stádiumban véres, gennyes, bűzös folyás jelentkezhet. A hólyag és a vastagbél működészavara késői tünet.

A diagnózis a méhnyak váladékából nyert kenet festése alapján 90%-ban felállítható, de az álnegatív eredmények magas aránya miatt, illetve a gyógykezelés meghatározása érdekében minden esetben szövettani vizsgálatra is szükség van.

A rák a méhnyak területéről közvetlenül minden irányban, a környező szövetekre, hüvelyre, nyirokerekre, nyirokcsomókra terjedhet, de a véráram útján távolra is szóródhat. Az invazív terjedés következményeként előfordulhat az uréterek elzáródása, amely vizeletpangást és a vesefunkciók romlását idézi elő. Súlyos szövődmény a hólyag és a végbél felé vezető sipolyok kialakulása.

A méhnyakrák gyógykezelésének eredményessége attól függ, hogy idejében felismerik-e a kórképet. A folyamat négy stádiumát különböztetjük meg, és jellemző a méhnyakrákra, hogy hosszú ideig lokalizált marad, és csak későn ad áttéteket. A méhnyakrák gyógy-kezelése a stádiumtól függően radikális műtét, besugárzás, vagy a kettő kombinációja.

A túlélés fordítottan arányos a rák stádiumával, minél előrehaladottabb a folyamat, annál kevésbé gyógyítható. Az 5 éves túlélés az I. stádiumban 80-90%-os, a II. stádiumban 50-60%-os, a III. stádiumban 25-35%-os, a IV. stádiumban mindössze 0-15%-os. A daganat az esetek 80%-ában a kezelést követő két éven belül kiújul.

A méhtestrák

A méhtestrák a nőkben az emlő, vastagbél és a tüdő daganatai után a negyedik leggyakoribb rosszindulatú daganat, amely főleg az 50-70 éves nőkben fordul elő.

A legfontosabb rizikófaktor az elhízás, amely 10-szeresre növeli a méhrák kifejlődésének a kockázatát. Ezenkívül az ösztrogénkezelés, a gyermektelenség, a cukorbetegség, bizonyos petefészek-elváltozások hajlamosítanak a méhrák kialakulására.

A méhtestrák a méhürege felől terjed a méhnyak irányába és a hasüregbe, a petevezetéken keresztül a petefészkekbe, ráterjedhet a hashártyára, a nyirok- és véráram útján távoli áttéteket is adhat.

Az esetek 80%-ában az első tünet a rendellenes vérzés, amely előtt hetekkel, hónapokkal hüvelyi folyás jelentkezhet. Alhasi fájdalom csak a késői stádiumokban lép fel.

A diagnózis felállításához a cytológiai vizsgálat általában nem elegendő, szövettani vizsgálatra van szükség. A kórjóslat a rák szövettani sajátosságaitól, a stádiumtól és az életkortól függ. Az 5 éves túlélés az I. stádiumban 70-95%-os, a III-IV. stádiumban 10-50%-os.

A gyógykezelés a radikális nőgyógyászati műtét, amely teljes méhpetevezeték és petefészek eltávolítást jelent, amely előtt besugárzást, esetleg üregi rádiumkezelést végeznek. Ha a folyamat a környéki nyirokcsomókra is ráterjedt, műtét utáni besugárzásra is szükség van. Előrehaladott esetekben besugárzást, kemo-, és hormonterápiát alkalmaznak.

Kizárólag a méhre korlátozódó daganatok esetén ritkán fordul elő kiújulás.

A rendszeresen végzett nőgyógyászati szűrővizsgálat, rendellenes vérzés esetén a haladéktalanul elvégzett szövettani vizsgálat számos kezdődő rákos folyamatra fényt derít. A rák alattomos betegség, ezért a panaszmentes nők rendszeres nőgyógyászati vizsgálata elengedhetetlen, mert az idejében végzett műtét életmentő lehet!


Melegkiütés tünetei, kezelése

Melegkütés okai és kezelése

melegkiütés és miliaria