Menu

Mi változik az elhízottak gyomrában?

Száz fogyókúrás kísérletből mindössze öt lesz sikeres, azaz hosszú távon is tartható. Az elhízottak gyomrában változik a jóllakottságot szabályzó ideg érzékenysége…

Megfigyelések szerint a többi ember két éven belül visszatér diéta előtt testsúlyára. Sőt, az sem ritka, hogy a mérleg a zéró pontnál is többet mutat visszahízás után. Az erre adott magyarázatokból sincs kevés, a listát szaporítja az Adaleide Egyetem megfigyelése, mely ráadásul az elhízás hosszú távú, “alattomos” hatására hívja fel a figyelmet.

Az elhízott embernek többet kell ennie ugyanazért a jóllakottság érzetért…

Szervezetünkben található leptin hormon szabályozza telítettségérzetünket is, a gyomorban található, jóllakottságérzetet szabályzó idegekre gyakorol hatást. Jelenléte normális esetben fokozza a telítettségérzetet, az étkezés pedig jóllakottságérzettel zárható. Sajnos nem ez történik azoknál, akik magas zsírtartalmú táplálkozásnak köszönhetően híztak el. Az ő esetükben a leptinjelenlét egyszerűen érzéketlenné teszi a telítettséget jelző ideget.
Így tehát az elhízott embernek többet kell ennie változatlan jóllakottságérzetért, másrészről az elhízást tovább fokozó ördögi kör veszi kezdetét.

Éhségérzettel vívott kemény küzdelem

Érthető tehát az is, miért járhat együtt a fogyókúra az éhségérzettel vívott kemény küzdelemmel – talán még akkor is, ha nem extrém, csak mérsékelt diétát keresünk. “További kísérletek szükségesek annak megállapítására, hogy a jelenség milyen sokáig tart, és hogy van-e valamilyen – kémiai vagy egyéb – megoldás a gyomor normális állapotának visszaállítására.” – mondta Amanda Page, a kutatásban együttműködő professzor asszony.

Melegkiütés tünetei, kezelése

Melegkütés okai és kezelése

melegkiütés és miliaria