Menu

A nádcukor nem barna cukor!

A természetes édesítők jó alternatívát jelenthetnek, ha a finomított cukrot szeretnénk elkerülni. De vajon érdemes kétszer, vagy háromszor akkora összegeket kiadni annak érdekében, hogy egy elvileg egészségesebb édesítőt vásároljunk meg?

Cukornádból édesség

A nádcukor az elsősorban trópusi éghajlatot kedvelő évelő növényből, a cukornádból (Saccharum officinarum) kinyert szacharóz. Ugyanaz az egyszerű cukor, egy glükóz és egy fruktóz molekula összekapcsolódásával képződik, mint a répacukor esetében. Tehát a nádcukrot ugyanaz a vegyület alkotja, mint ami a normál kristálycukor alkotója, csak ez nincs finomítva. A nádcukrot nem vegyi úton állítják elő, hanem a cukornád levágása után sajtolással nyerik ki a folyékony nádcukrot, amelyet centrifugálnak, majd szárítanak.

Charles Baker, az amerikai Cukor Egyesület elnöke elmondta, hogy a nádcukor és a répacukor 99,95%-a szacharóz. A maradék 0,05% egyéb anyag azonban eltérő összetételű (ásványi anyagok, fehérjék..). Ez azonban ez olyan jelentéktelen mennyiség, hogy a cukrok között gyakorlatilag nincs különbség. Amit érdemes azonban figyelembe venni, hogy a nádcukorban a természetes feldolgozási folyamatnak köszönhetően olyan egészségügyi szempontból hasznos vitaminok, nyomelemek és ásványi anyagok maradnak, mint a B-vitaminok széles skálája, vagy a kalcium, magnézium, vas, cink és foszfor. Ha tehát egyszerűen csak egészségesebb cukorra vágysz, jó választás lehet.

A nádcukor pedig azért drágább, mert kevesebb cukornádat termesztenek, mint amennyi cukorrépát és költségesebb az előállítás, illetve az export-import díjakat is meg kell téríteni. Ha a United States Department of Agriculture adatbázisa alapján összehasonlítunk 1 teáskanál finomított kristálycukrot 1 teáskanál organikus nádcukorral, a különbség mindössze 0,5 kalória. Megdöbbentő,ugye? A nádcukor glikémiás indexe 58, így gyakorlatilag pont ugyanolyan mértékben emeli meg a vércukorszintet, mint a méz. A nádcukor ízvilága azonban némiképp eltér a hagyományos kristálycukorétól: lágyabb, kevésbé édes, halványan karamellás ízt érezhetünk általa.

Nádcukor tévhitek

A barnacukor és a nádcukor nem ugyanaz! A barna cukor készülhet cukornádból és cukorrépából is, de ezt nem finomítják, így megmarad természetes melasz tartalma, amely különleges ízt ad neki. A melasz pedig vasban, magnéziumban és kalciumban gazdag vegyület! Ami biztos, hogy a barna cukrok íze között különbség van, és süteményekben is másképpen viselkednek. Sokkal karakteresebb íze van a barnacukornak, mint a fehérnek, illetve a sütemény állagát is befolyásolhatja. A barna cukor tehát gasztronómiai szempontból más, nem egészségügyileg!Melegkiütés tünetei, kezelése

Melegkütés okai és kezelése

melegkiütés és miliaria