Menu

Övsömör kezelése

Az övsömör egy csúnya kiütésekkel és erős fájdalommal járó betegség, mely szélsőséges esetekben nagyon súlyos komplikációkat: hallásvesztést, bénulást, vakságot is okozhat.

Mi is az övsömör?


Az övsömör a bárányhimlő vírusa által okozott ideg- és bőrgyulladás. Akkor jelentkezik a bárányhimlőn átesett betegeknél, amikor a beteg immunrendszere legyengül.

Amit a vírusról tudni szükséges


A bárányhimlő és az övsömör kialakulásáért is felelős Varicella Zoster vírus a herpeszvírusok családjába tartozik. A bárányhimlő nem más, mint a vírussal történő első találkozás következtében kifejlődő, rendszerint gyermekkorban lezajló fertőző betegség. A himlőszerű, hólyagos kiütésekkel járó gyermekbetegségen hihetetlen fertőzőképessége miatt szinte mindenki átesik már gyermekkorban.

A bárányhimlőt kétszer nem lehet elkapni, a vírusa azonban visszamaradhat a szervezetben: az esetek 20 száza­lékában, többnyire 50 év felett újra működésbe lép a vírus, ekkor azonban már övsömört idéz elő annak az idegnek a beidegzési terü­letén, amelynek a dúcában megbújt. A bárányhimlő elleni vakcinált betegeknél ritkább az övsömör előfordulása is.

Az övsömör kialakulásának okai


Amikor a szervezet ellenállása csökken, az immunrendszert gyengítő hatás aktiválja az addig bujkáló vírust, amely a kivezető idegszálak mentén a bőrbe jut, létrehozva az övsömört. Számos oka lehet a vírus újraéledésének: leggyakrabban időseknél jelentkezik betegség, de cukorbetegség és más vírusfertőzések vagy láz is kiválthatja. Az övsömör gyakrabban figyelhető meg rosszindulatú daganatos betegségben, különösen leukémiában szenvedőknél, de kialakulhat gerincet ért trauma, például autóbaleset esetén is.

Az övsömör tünetei


Az övsömör első biztos jele, hogy a hason és a mellkason vörös foltok képződnek, melyek megduzzadnak, majd apró hólyagok alakulnak ki rajtuk. A hólyagok hamarosan kifakadnak. A hólyagok fertőzőek, így mindenképpen kerülni kell a beteggel való közvetlen érintkezést, főleg annak, aki még nem volt bárányhimlős. Nála nem az övsömör, hanem a himlő fog kialakulni. A fertőzéssel járó fájdalom arra hasonlít, mint amikor leforrázza magát az ember, a legkellemetlenebb fájdalom abban az esetben jelentkezik, amikor a fájdalmat érzékelő idegek is érintettek a gyulladásban. Az övsömör lezajlása 2-4 hétig is tarthat, többnyire nem marad nyoma, de hegek maradhatnak vissza.

Az övsömör kezelése

Gyógyszeres kezelés


A vírusok pusztításában a korán megkezdett aciklovír kezelés lehet hatékony, amit egyes esetekben infúzióban szokás bejuttatni. Ennek azonban igazán csak akkor van értelme, ha a vírusok szaporodásának ideje alatt, azaz az első tünetek kialakulását követő egy héten belül elkezdődik a kezelés. A bőrelváltozások kezelésének célja a fájdalom és gyulladás csökkentése, melyek hűtőpasztákkal, rázókeverékekkel lehetséges.

A B12-vitamin injekciók segíthetik a gyulladt idegek gyógyulását. A fájdalmak enyhítésére olykor erős fájdalomcsillapítókra is szükség lehet. A kiütések múltán is fennmaradó idegfájdalom esetén szteroidos kezelés alkalmazása is szükségessé válhat. Amíg a vírusok élnek, a szteroid gyulladásgátlók adása természetesen ellenjavallt, mert az immunrendszer további gyengítése a folyamatot súlyosbítja.

Természetes gyógymódok


A Geranium olaj kapszaicint tartalmaz, amelyet az övsömör esetén fájdalomcsillapítóként is szokás alkalmazni, azonban hetek telhetnek el, mire belsőleg hatnak ezek a készítmények. Klinikai tesztek igazolták, hogy az olaj a fertőzött területen alkalmazva akár perceken belül csökkenti a fájdalmat.

Ugyanezt elérhetjük akkor is, ha körömvirág vagy teafaolaj pakolásba zúzott erőspaprikát vegyítünk és ezzel kenegetjük a bőrt, mivel a körömvirág csökkenti a sérült bőr hámlását, megszünteti a bőrpírt, míg a teafaolaj kiváló vírusölő, segít a kialakult hólyagok leszárításában.

A méz antivirális hatása évszázadok óta ismert, 2012-ben azonban klinikailag is bizonyították, hogy a mézpakolás hatékonyan pusztítja el az övsömör vírust. Amennyiben sok folyadékot viszünk be, a vírus gyorsabban kiürül szervezetünkből, így két óránként legalább 2,5 dl víz elfogyasztása ajánlott.

Az égő-viszkető érzést csökkenthetjük a gyógyszertárakban kapható szerek alkalmazásával, hűtőfürdővel, illetve hideg vizes borogatással. (Figyeljünk, hogy a borogatás esetén gyakran cseréljük a törölközőt!) A kutatások szerint az övsömör azt jelzi, hogy a szervezetünk kimerült, amit okozhat a magas stressz-szint is. Ebben az esetben ajánlott lehet az életmódváltás.

Az övsömör szövődményei


Az övsömör egyik leggyakoribb szövődménye a poszherpetikus neuralgia, azaz az övsömörben érintett idegek krónikus fájdalma. A fájdalom a betegség megjelenése és a hólyagok eltűnése után is hónapokig vagy akár évekig is fennállhatnak, és az idegek sérülését jelzi. Ez a hosszantartó fájdalom akár depressziót is okozhat!

Ritka esetben az övsömör Ramsay Hunt szindrómát okoz, ilyenkor a betegségben az arc idegei is érintettek és részleges arcizombénulást is okozhat! A megbetegedés ilyenkor érinti a hallójáratot, a fület és ritkán a szájat is. A betegek nagy része teljesen felgyógyul ugyan, de néhányuk akár végleges halláskárosodás is elszenvedhetnek.

Ha a betegség érinti a szemet, akkor az súlyos szövődményeket, akár vakságot is okozhat! Ritka esetben, ha az agy is érintett, akkor pedig agyhártyagyulladás is kialakulhat.


Legnépszerűbb cikkek

Legújabb cikkek