Menu

Pattanás (akne) okai és kezelése

Jóllehet, a pattanásos kamaszok gyakran úgy érzik, hogy csak őket sújtja a sors, az igazság az, hogy a serdülők 70%-a szenved az akne (pattanás) bizonyos tüneteitől, pontosan abban az időszakban, amikor az ember a legelfogultabb önmagával szemben. Az utóbbi években azonban nagy előrehaladás történt ennek a bőrbetegségnek a megértésében és kezelésében.

Hogyan alakul ki a pattanás?

A közönséges akne — acne vulgaris — akkor alakul ki, amikor a túl sok faggyú — ez a zsírszerű anyag, amely rugalmassá teszi a bőrt — elzárja a szőrtüszőket. A bőrön lévő baktériumok túlzottan elszaporodnak a faggyúcsomóban, megfertőzve ezzel a szőrtüszőt, aminek következtében gyulladás és különböző aknék (pattanások) alakulnak ki. A faggyúmirigyek a legnagyobb mirigyek, és a legsűrűbben helyezkednek el az arcbőrön — kb. 600 db/cm2 —, a nyak, a hát felső részén és a mellkason. Ezek a pattanások jellegzetes helyei.

A pattanások típusai

Amikor a faggyúcsomó levegővel érintkezik, akkor fekete mitesszer, amikor a bőrfelszín alatt marad, akkor fehér mitesszer alakul ki. A gyulladásos folyamat olykor sokkal erősebb, és kemény, fájdalmas csomók vagy gennyhólyagocskák jelennek meg. Az ilyen pattanások mély gödröket és sebhelyeket hagynak maguk után.

Bár a faggyúmirigyek egyes embereknél több zsírt termelnek, mint másoknál, a túlműködésük legismertebb előidézője a kamaszkor kezdete.

Mindez a nemi hormonok — többek között a tesztoszteron — szintnövekedésével társul. Jóllehet a serdülő fiúk a leginkább hajlamosak az aknéra, a lányoknál termelődött kis mennyiségű tesztoszteron is előidézheti ezt a kórképet.

Későbbi életkorban is kialakulhat akne; néhány nőnél közvetlenül a menstruáció előtt – a hormonális változás miatt – alakul ki. Bizonyos fogamzásgátló tabletták – főként amelyek progesztogént tartalmaznak – szintén okozhatnak aknét.

Acne Rosacea

Az akne egyik válfaja az acne rosacea, egy bőrgyulladás, amitől az orcák és az orr vörössé válnak, típusos hajszálér-tágulatok és időről időre jelentkező, kidudorodó gennyes pattanások jellemzik. Harmincéves kor után általában elmúlnak; nőknél és pirulós embereknél gyakoribb.

Az acne rosacea fő oka ismeretlen, de kiválthatja napfény, alkohol, koffein és sajt fogyasztása. Hosszú távon hatására nagyobb lesz, eltorzul az érintett személy orra. A legjobb kezelési mód az antibiotikum.

A faggyúmirigyek faggyút termelnek, kenőolajat, amely a szőrtüszőkön keresztül jut a bőrfelszínre. Ha túl sok faggyú választódik ki, az eltömíti a tüszőt, a bőrfelszín alatt fehér, gombostűfejnyi csomókat vagy a felszínen fekete mitesszereket formálva. A mitesszer színe nem a szennyeződés miatt fekete, hanem a levegővel való érintkezés következtében.

Általános félreértés a pattanás kapcsán

A közhiedelemmel ellentétben a zsíros étel, csokoládé és édesség fogyasztásának semmi köze az aknéhoz. Ugyanígy a zsíros hajnak sem, ami szintén hormonális változások következménye, bár a hajas fejbőr határán vagy a frufru alatt is kialakulhat akne, ha a haj megakadályozza a bőrfaggyú eltávozását. A nemi élet vagy annak hiánya semmilyen módon nem változtat az akne állapotán.

Néhány alternatív gyógyító szerint az akne akkor alakul ki, amikor a szervezet salaktalanító rendszere — máj, vese és a belek — az egészségtelen táplálkozás vagy a környezet-szennyezés miatt túlterhelt. Ezáltal méreganyagok kerülnek a szervezetbe, amelyek a bőrön át távoznak.

A pattanás kezelése

Az egyszerű akne olyan krémekkel kezelhető, amelyek feloldják és eltávolítják a pórusokban lerakódott faggyút. A legtöbb készítmény benzoil-peroxidot tartalmaz, amely csökkenti a bőrgyulladást, és lehámlasztja a bőr felső rétegét, kitisztítva ezáltal a pórusokat. Más, antibiotikumtartalmú krémek leküzdik a fertőzést; a fekete mitesszerek ellen leghatékonyabbak az A-vitaminos készítmények.

Ha a helyi kezelés sikertelen, akár fél évig is tartó antibiotikum-kúrára lehet szükség.

Ennek hatására elpusztulnak a baktériumok, csökken a faggyúképződés és a szőrtüsző-gyulladás. Fontos, hogy a kúrát ne szakítsák meg, mert ettől romlik a bőr állapota. Fokozatosan kell csökkenteni a gyógyszeradagot. Az ösztrogént tartalmazó fogamzásgátlók ellensúlyozhatják a tesztoszteront, a sors iróniája azonban, hogy néhány ezek közül szintén aknét okozhat.

Rendkívül súlyos esetekben a kezelőorvos olajképződést csökkentő, bőrszárító retinoid gyógyszereket javasol, de csak a legvégső esetben, mivel ezek károsíthatják a májat. Az akne okozta hegeket a bőr felső rétegének eltávolításával, az ún. „hámlasztásos eljárással” lehet elmulasztani. A korszerű gyógykezelésekkel azonban elkerülhetők az ilyen tartós károsodások és durva beavatkozások.

Tanácsok az aknés bőr kezelésére

  • Naponta kétszer mossa meg az érintett területeket szappannal vagy arclemosóval. A túl gyakori lemosás csak eltávolítja az olajat a bőr felszínéről, és ez elősegíti a további olajképződést.
  • Még azelőtt kezelje az aknés kiütést, mielőtt az rosszabbodna. Amint észreveszi az első mitesszert, azonnal vásároljon egy vény nélkül kapható akne elleni készítményt, ami benzoil-peroxidot tartalmaz.
  • Hidratálja a bőrét, különösen akkor, ha szárítókrémmel kezeli az aknét.
  • Amilyen gyakran csak lehet, tartózkodjon a napon, természetesen betartva az UV-sugarakkal szembeni óvintézkedéseket
  • Ne piszkálja, ne nyomkodja a pattanásokat – ez csak súlyosbítja a tüneteket, és hegesedéshez vezet.
  • Igyon nagy mennyiségű ásványvizet, fogyasszon sok friss gyümölcsöt és zöldségfélét.
  • Az alábbi tényezők felerősítik az akne tüneteit, ezért kerülje őket: olajos, zsíros kozmetikumok, ásványokkal való rendszeres érintkezés, olajjal való főzés, stressz, forró, párás környezet, bizonyos gyógyszerek – szteroidok és olykor a fogamzásgátló tabletta.

Melegkiütés tünetei, kezelése

Melegkütés okai és kezelése

melegkiütés és miliaria