Menu

10 + 1 dolog amit a Power Plate edzésről és a Vibrációs trénerekről tudnod kell

Szeretnénk veled megismertetni egy olyan mozgásformát, amiről még lehet nem is hallottál.

Az újbudai PULSE Power Plate Mozgásstúdió segítségével mélyebb betekintést nyerhetünk ebbe a(z idő)hatékony személyi edzés rejtelmeibe.

Kis Történelem

A vibrációs tréning technológiát (ami a Power Plate gépek alapja) egészség- és mozgásfejlesztés céljából, az 1960-as években, a szovjet űrprogram kapcsán fejlesztették ki, hogy kiküszöböljék a gravitáció hiányát az asztronautáknál. (Bár a vibráció és rezgések jótékony hatásait már az ókorban is használták különböző gyógymódokhoz.)

Ez a megoldás olyannyira jól sikerült, hogy később orosz balett táncosok rehabilitációjánál is elkezdték alkalmazni ezeket a korabeli vibrációs tréner gépeket, ahol azt tapasztalták, hogy azok a táncosok, akik sérülésből való felépülésükhöz ezt a technológiát használták, sokkal erősebbek lettek és ruganyosabb izomzattal rendelkeztek, mint azon társaik, akik a hagyományos módon rehabilitálódtak.

A Power Plate ezt a technológiát átvéve a 2000-res évek elejétől kezdve profi élsportolók, sérülésből felépülő emberek és a hétköznapi fitnesz rajongók legnagyobb örömére továbbfejlesztette.

Nézzük melyek azok az információk, amelyeket mindenképpen érdemes tudnod erről a mozgásformáról:

1.Pontosan hogyan is edzi a testem a Power Plate gép?

Nevezhetjük akár a következő generációs fitnesz gépnek is, mert használatkor nem szükséges nagy súlyok emelgetése. A gép lelke, a 3 dimenzióban (fel-le, előre-hátra, jobbra-balra) 1-2 mm-t elmozduló rezgő, vibráló plató, amelynek mozgása váltja ki az izmok reflexszerű összehúzódását, másodpercenként 25-50 alkalommal. A teljes testet átmozgatja.

2. Mi a titka? Hogyan működik?

Valójában igen egyszerűen. Menjünk vissza az alapokhoz, hogy megértsük a működését. A teljes testvibrációs tréning Newton második törvényén alapszik, mely röviden: F=m*a, azaz az erő egyenlő a tömeg és a gyorsulás szorzatával. A hagyományos edzésekkor súlyok segítségével növeljük az erőt, míg a Power Plate gép a vibrációval (a gyorsulással) hat az erő nagyságára. Ahogy feljebb írtuk, a gép platója 3 irányban mozdul el. A fel-le elmozdulás hatására növekszik az izomtónus, a jobbról-balra és az előröl-hátra történő elmozdulás az egyensúlyt és a koordinációt javítja.

3. Bárki használhatja a vibrációs gépet?

Mindenki, aki megfelelő kondícióval rendelkezik és orvosa jóváhagyja az edzést, használhatja a Power Plate-et. A felnőttek részére az edzés ajtót nyit az aktívabb élet felé, a professzionális sportolóknál pedig a specifikus edzésekkel javulnak a képességek, növekszik a teljesítményük. Például a robbanékonyságot kiválóan lehet fejleszteni. Nem hiába van a privát edzőtermében Cristiano Ronaldo-nak is PP gép, vagy használja Rafael Nadal sokszoros Grand Slam győztes teniszező és megannyi sportcsapat. Ezen felül sérülésből való felépülést és a szülés utáni fittség visszanyerését is hatékonyan támogatja a Power Plate vibrációs tréning.

4.Mennyi időt vesz igénybe egy Power Plate az edzés?

Az edzések 30 percet vesznek igénybe. Általában 4 perc bemelegítés, 22 perc edzés és 4 perc nyújtás/masszírozás a menetrend. De ez változhat edzésenként. A megnövekedett gravitációs mező hatására, az izmok intenzívebb munkája révén az elégetett kalóriamennyiség megfelel körül-belül egy, másfél órás edzőtermi tréningnek.

5. Egyedül is dolgozhatok a gépen, vagy segít a személyi edző?

Power Plate tréneri oklevéllel rendelkező szakképzett személyi edzőink minden alkalommal, a tréning első pillanatától koordinálják a vendégeinket. Egyedül sosem edz a vendég. Az edzők mondják és mutatják el az elvégzendő gyakorlatokat, figyelve a helyes végrehajtásra. Végig koordinálják a tréninget. A feladatokat mindenkinek egyénre szabva adják ki, a vendég igényeinek és céljainak megfelelően. 

6. Csak a Power Plate gépen edzeni nem unalmas?

Nem. Bárkit megkérdezhetnél, aki nálunk edz vagy edzett és nem nagyon tudna arról beszámolni, hogy két ugyanolyan edzést kapott volna. Persze van, hogy ismétlünk gyakorlatokat, de nem egy sablon alapján tartunk edzéseket. Nagyon sokféle fitnesz eszközzel tudjuk kiegészíteni a Power Plate edzéseket, mint pl. TRX hevederek, kettlebellek, kézisúlyok, fitballok, gumihurkok, gumiszalagok és kötelek, csukló és bokasúlyok, stb. 

Íme a  2019-es év Power Plate edzéseink videós összefoglalója, ahol nagyon sok eszközt fedezhetsz fel te is.

https://youtu.be/2U-Hy2KSy0Q

7. Van valamilyen kockázat?

Mint minden új mozgásforma megkezdésekor, így a Power Plate edzések előtt is érdemes konzultálni orvosunkkal. Általános tanács, hogy a vibrációs gépekkel kétnaponta eddzünk 30 percen keresztül, mivel az izmok regenerációjának ebben az esetben is kell idő. Várandós anyukáknak és pacemakerrel élők számára a gép használata tilos! (Az abszolút és relatív kontraindikációkról is lehet teljes anyagot elolvasni.)

8. A teljes test vibrációs módszerrel lehet fogyni?

Határozott válasz, hogy IGEN! Tudományos kutatásokkal bizonyították, hogy a Power Plate tréning hatékonyan fogyaszt és ezenkívül eredményesen formálja az izmokat. “Emelett a humán alanyokon (embereken) végzett vizsgálatok szerint a has tájékon lerakódott zsírból többet lehet fogyni ezzel a módszerrel, mint a hagyományos fitnesz gyakorlatokkal.” – így fogalmaz a tanulmány pontosan. De ha elkezded és odateszed magad az edzéseken, akkor biztosan látható eredményeket érsz el te is, hasonlóan, mint a képen látható hölgy.

9. Elég önmagában a vibrációs edzés?

Ezt nem állíthatjuk. Valószínűleg hallottad már, hogy az egészséges test 80%-ban a konyhában és 20%-ban az edzőteremben készül. Ez az arány nagyjából meg is állja a helyét. Az egészséges életmódnak része kell, hogy legyen a megfelelő étrend is, nem csak a rendszeres mozgás. A vibrációs edzést egészítsük ki kardió edzéssel is, hogy állóképességünk is javuljon és a szívünket is védjük.

10. Használhatják a vibrációs gépeket a fizioterapeuták is?

A vibrációs technológia alkalmazása (sajnos legfőképp külföldön) igen elterjedt a fizioterápiában rehabilitációs célokra. Alacsony intenzitáson a gép kiválóan alkalmas az izomerő és a rugalmasság gyorsabb visszanyerésére. Sérülések után hatékonyan használható a gyorsabb felépüléshez. A gép különböző paramétereit állítva az edzést a fizikoterapeuta szabályozza.

+1 Milyen a különbség van a különböző márkájú vibrációs gépek között?

Fogalmazzunk úgy, hogy általánosságban ne is keressük az olcsó vibrációs gépeket. Ezek közül sok csak vízszintesen mozdul, vagy szimplán csak billeg, a Power Plate gépek egyedisége, hogy a plató bármelyik részén állva ugyanolyan hatású vibráció éri a testünket. Próbálj ki több fajta gépet is és érezd meg a különbséget. 

A vibrációs tréner gépek közül is vannak otthoni (olcsóbb kategóriás, 50-100e Ft. értékű) és vannak professzionális (több Millió Ft. értékű) eszközök is. PULSE Mozgásstúdiónkban az egyik legmodernebb gép, a Power Plate pro 6+ eszköz található, ami az utóbbi természetesen.

Bízunk benne, hogy kellően felcsigáztunk egy kiadós Power Plate edzéshez. 

Az első alkalom mindenkinek kedvezményesen elérhető, foglald le az időpontod hozzánk ONLINE: http://pulsepowerplate.hu/powerplate-probaedzes

2020. november
h K s c p s v
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30