Menu

Premenstruációs szindróma (PMS)

A menstruáció előtti héten sok nő kellemetlen tüneteket tapasztal, melyeket gyűjtőnéven premenstruációs szindrómának neveznek. Puffadás, migrén, ingerlékeny kedélyállapot – csak néhány az életünket megkeserítő jelenségek közül. Vannak azonban módszereink, melyekkel “kellemesebbé” tehetők ezek a napok is.

Mit kell tudnunk róla?


A menstruáció előtti szindrómát a vérzést megelőző hormonális változások okozhatják. A nők mintegy 90%-a észlel valamiféle tünetet a menstruációt megelőzően. A kellemetlenségek aztán el is múlnak, mihelyt megjön a vérzés.

A tünetegyüttes súlyosabb formája az angolul premenstrual dysphoric disordemek (PMDD) hívott állapot (fordítása talán premenstruációs depresszió lehetne), amely rendkívül kedvezőtlenül érinti a beteg lelki-szellemi és fizikai állapotát. A depresszióban szenvedő betegeknél a premenstruációs szindróma különben is nehezebben viselhető. Ilyenkor a depresszió legrosszabb szakasza többnyire a vérzés előtti napokra esik.

A premenstruációs szindróma tünetei


Eddig több mint 150-féle tünetet soroltak a PMS tárgykörébe. Megjelenésük hónapról hónapra változhat. A diagnózishoz legalább egy hét tünetmentes időszaknak kell esnie minden ciklusra.

  • emlők érzékenysége, csomók megjelenése
  • puffadás érzete
  • ingerlékenység
  • depresszió, idegesség
  • erős fáradtság érzete
  • koncentrációképtelenség
  • fejfájás, migrén
  • a hát és egyéb izmok merevsége
  • alvászavar „kívánósság”
  • csökkent nemi vágy.

Egyes nőknél előfordulhat még émelygés, hányás, hidegrázás, hőhullám, szédülés is.

Forduljunk orvoshoz, ha ezeket a tüneteket tapasztaljuk, illetve főként akkor, ha nagyon kellemetlené válnak.

Mit tegyünk?


Ha a PMS elviselhetetlenül hat a normális életvitelünkre, forduljunk orvoshoz. Az orvos kérésére készítsünk naplót néhány egymást követő periódusunkról, amelyben feljegyezzük, milyen tüneteket tapasztaltunk. Ez megkönnyíti a diagnózis felállítását.

A PMS kezelése


Az utóbbi évtizedekben történt némi előrelépés a PMS kezelésében, ám sajnos még mindig távol vagyunk a megbízható ellenlépésektől. A legjobb, ha néhány hónap során többféle kezelést is kipróbálunk, mert általában többféle gyógyszeregyüttes alkalmazása vezet a legjobb eredményre. Mindig kérdezzük meg azonban orvosunkat a javasolt szerek mellékhatásairól.

Antidepresszánsok

Az úgynevezett SSRI (szerotonin-visszavételt gátló) antidepresszánsok jók lehetnek a kimerültség, szokatlan ételkívánósság, hangulati hullámzások, alvászavarok ellen. Ha tüneteink elérik a PMDD szintjét, elképzelhető, hogy folyamatosan kell szednünk e szereket. Ha a tünetek különben elviselhetőek, elég, ha a menstruáció előtti két hétben szedjük az antidepresszánsokat.

Vízhajtók

Ha diétázással és testedzéssel nem tudjuk elejét venni a hízásnak, puffadásnak, folyadékpangásnak, érdemes valamilyen vízhajtó szert szedni. Ez segít a veséknek több felesleges vizet eltávolítani, ezzel pedig megszüntetni a puffadást.

Kombinált fogamzásgátló tabletta

A régebbi fogamzásgátlók, melyek a hormontermelést befolyásolják, teljesen hatástalanok a premenstruációs tünetekre, sőt néha még súlyosbíthatják is azokat. A progesztin egy újabb változata azonban segíthet. Mivel e hatóanyagot egyes újabb fogamzásgátló tabletták tartalmazzák, ezeket egyben a PMS tüneteinek kezelésére is használhatjuk.

Szintetikus szteroidhormon

Néha az orvos danazolt ír fel a premenstruációs tünetekre. A szintetikus hormon csökkenti a szervezet progeszteron- és ösztrogéntermelését, így enyhítve a kellemetlen tüneteket. A danazol mégsem vált igazán népszerűvé a súlyos mellékhatásai miatt.

 PMDD – súlyos PMS, vagy valami más?

Az orvosok között sincs egyetértés a PMDD besorolásáról. Vajon egyszerűen a menstruáció előtti szindróma súlyosabb esetei tartoznak ide, vagy ez már inkább a depresszió egyik esete. A tünetek mindenesetre hasonlítanak a PMS-hez. Érdekes eltérés van viszont abban, ahogyan az SSRI antidepresszánsok hatnak a betegekre. Míg a PMDD-ben szenvedők már egy nappal az antidepresszáns szedése után javulást tapasztalnak, a depressziós betegeknél erre akár egy hónapig is lehet várni. Míg a PMDD-betegeknek csak a vérzés előtti tíz napban kell antidepresszánst szedniük, az „igazi” depressziósoknál ez mindennap szükséges. A PMDD-betegeknek csak az SSRI (szerotonin-visszavételt gátló) antidepresszánsok használnak, a depressziós betegek viszont többféle gyógyszerből válogathatnak. A PMDD-beteg nőknél gyakoribb a szülés utáni depresszió, ezért ha nemrég született kisbabánk és depressziósnak érezzük magunkat, forduljunk orvoshoz.

Hogyan segíthetünk magunkon?

A premenstruációs tünetekre sokféle kezelési módszer ismeretes, de érdemes kipróbálni őket, mert egyébként is használnak az egészségünknek.

Aerobik

Hosszú ideje az egyik leginkább javallott PMS-ellenszer. Heti három-négy alkalommal 30-45 perc aerobikedzés megnöveli az agy endorfin- („boldogsághormon”) szintjét. Az endorfinok nagyon hatékony természetes fájdalomcsillapítók.

Étkezési szokások

Sok szakértő szerint a menstruációt megelőző sóban és egyszerű szénhidrátokban szegény, összetett szénhidrátokban gazdag ételeket fogyasszunk.

Kalcium

Napi három adagban bevett, összesen 1200 mg kalcium segíthet enyhíteni a premenstruációs tüneteket.

E- és 86-vitamin

A mellek érzékenységét csökkenthetjük napi 200-400 egységnyi E-, illetve 100-200 mg B6-vitamin szedésével.

Gyógynövények

Még nincs elegendő tudományos eredmény a gyógynövények hatásosságának igazolására. Az egyik legnépszerűbb a parlagi ligetszépe- (Oenothera biennis) olaj, amely a mell sajgását enyhíti. Általában napi két kapszula az ajánlott adag. Mindig csak megbízható kereskedésből vásároljunk, és gondosan kövessük a gyártó által mellékelt használati utasítást.


Melegkiütés tünetei, kezelése

Melegkütés okai és kezelése

melegkiütés és miliaria