Menu

Reflux és gyomorégés

A gyomorsav okozta emésztési zavarok, a reflux (felböfögés) és a gyomorégés kifejezések arra utalnak, hogy mi történik, amikor a gyomornedvek rossz helyre, a nyelőcsőbe jutnak.

A reflux okai

A reflux akkor jelentkezik, amikor valamilyen oknál fogva az egy irányban működő, az ételt a nyelőcsőből a gyomorba engedő „billentyű” vagy záróizom (a nyelőcső az az átjáró, amelyen keresztül az étel a szájból a gyomorba jut) meggyengül, s végül a gyomortartalom és a gyomorsav visszajut a nyelőcsőbe.

Tünetei

A reflux jellegzetes tünete az égető érzés a mellkasban és a torokban, más néven „gyomorégés”. Gyakran alkohol, gyümölcslé, forró folyadék vagy zsíros étel elfogyasztása után közvetlenül, esetleg étkezés után jelentkezik, különösen ha ilyenkor előrehajol vagy hanyatt fekszik az ember. Az étel vagy a folyadék visszajuthat a szájba is, főleg éjjel, és az érintett személy fojtogató érzésre ébred.

A súlyfölösleg és a terhesség, ugyanígy a szoros öltözék gyakran okoz felböfögéseket, mivel a záróizmot nagyobb nyomás éri. A dohányzás, a mértéktelen alkohol-fogyasztás hatására több gyomorsav termelődik, és gyengül a záróizom is. A rekeszizomsérv szintén előidézheti ezt a kórképet.

Mivel a nyelőcső nem rendelkezik hasonló védőburkolattal, mint a gyomor, az ismétlődő savas hatás károsítja az itteni szöveteket, gyulladás, fekélyek, ún. nyelőcsőgyulladás alakul ki. Ha ez krónikussá válik, a nyelőcső hegesedik és összeszűkül, s ez nyelési nehézségeket okoz.

Mikor kell orvoshoz fordulni?

A reflux egyszerű módszerekkel gyakran elkerülhető. Ezek sikertelensége esetén a gyógyszeres terápia széles skálája áll rendelkezésre, a sav-közömbösítőktől kezdve a nyelőcső felszínét védő készítményeken át az erősebb hatású, savtermelődést csökkentő vagy gátló gyógyszerekig. A gyógyszereket azonban csak időszakosan tanácsos szedni.
Nyelőcsőgyulladás gyanúja esetén az orvos endoszkópos vizsgálatot javasol. Ez abból áll, hogy egy keskeny, rugalmas csövet — amelyen egy fényforrás és egy kamera található — szájon át bevezetnek a nyelőcsőbe, hogy megvizsgálják, van-e a felszínén pirosság, fekély vagy szűkület. Súlyos esetekben sebészi eljárásra kerül sor, amely során helyrehozzák a meggyengült záróizmot.

A reflux (savas felböfögés) tüneteinek megelőzése

  • Vacsorázzon szerényen, néhány órával a lefekvés előtt, így elég idő marad az emésztésre.
  • A fejtámaszt emelje 15-20 cm-re, vagy használjon párnákat, hogy a sav és az étel a gyomorban maradjon.
  • Szükség esetén adjon le a testsúlyából.
  • Kerülje az alkoholt, a túlzott koffeinfogyasztást, a csokoládét és a zsíros ételeket.
  • Ne dohányozzon.
  • Ne viseljen szoros öltözéket és övet.
  • Étkezés után ne hajoljon le, ne feküdjön hanyatt.2020. július
h K s c p s v
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031