Menu

Rózsaszín zölddel – lazac és sóska

A lazac fogyasztását orvosok és dietetikusok már régóta ajánlják omega-3 tartalma miatt. A további részletes kutatások után újabb tény került napvilágra, ami bővíti a lazachús értékes tulajdonságait.

A fehérje és aminosav szervezetünkre gyakorolt hatása az a terület, amivel kapcsolatban új tanulmányok születtek. Ezek szerint a lazac kicsi bioaktív fehérje molekulákat, peptideket tartalmaz, amelyek támogatják az inzulin hatékonyságát, védik az ízületek porcait, ellenőrzés alatt tartják a gyulladásos folyamatokat az emésztőrendszerben.

A tanulmányok nagy figyelmet fordítottak egy különleges peptidre, a kalcitoninra. Ennek oka, hogy az emberi kalcitonin, melyet a pajzsmirigy állít elő, kulcsszerepet játszik a csontban és az azt körülvevő szövetekben a kollagén és ásványianyag-tartalom egyensúlyának szabályozásában és stabilizálásában.

Az omega-3 hatása egészségünkre

Csökkenti számos szív, érrendszeri betegség kockázatát, úgymint sztrók, szívinfarktus, szívritmuszavar, magas vérnyomás, magas triglicerid szint.
Tinédzsereknél csökkenti az agresszivitás és depresszió kockázatát, időseknél pedig segít megőrizni a szellemi képességeket.
Segítségével megvédhetjük szemünket a krónikus szárazságtól és az időskori makula degeneráció előfordulásának rizikóját is csökkenthetjük.
Bizonyos daganatos betegségek – vastagbél-, prosztata-, mell-rák és leukémia – megjelenésének kockázatát csökkenti.

A környezetszennyezés miatt az alaszkai vad-lazac fogyasztását javasolják. Heti kétszeri, háromszori fogyasztása ajánlott.

Lazac sóskával

Hozzávalók 4 személyre:
4 alaszkai vadlazac filé
30 cl zsíros tejszín
1 evőkanál vermut
8 cl Sauvignon Blanc bor
10 cl hal-alaplé(lehet bio leveskockából is készíteni)
2 mogyoróhagyma finomra vágva
80 gr sóska
Citromsó(magunk is elkészíthetjük, tengeri sóból és citromhéjból, de egy-két hétig állni kell hagyni, hogy az ízek összeérjenek)
frissen őrölt bors

A lazacszeleteket két zsírpapír közé téve nehéz lábassal meglapogatjuk, hogy vastagságuk egyforma legyen. Egyik oldalán sózzuk, borsozzuk.

Elkészítjük a sóskát.
Lábosban felmelegítjük a hal alaplevet együtt a fehérborral, vermuttal és hagymával. Szirupos, fényes állagúra sűrítjük. Hozzáadjuk a tejszínt, és tovább sűrítjük.
Hozzáadjuk a megmosott, hosszabb szárától megtisztított sóskát, és 20 másodperc múlva már le is vesszük a tűzről. A leveleket ne törjük össze. Pár csepp citrommal élénkítjük az ízét, sózzuk, borsozzuk.

A lazacot sótlan részével lefelé forró teflonserpenyőbe tesszük, 25 másodpercig sütjük, majd megfordítjuk, és 15 másodpercig sütjük. Megsózzuk ezt a felét is, és kivesszük a serpenyőből, melegen tartjuk, majd tálaljuk. A tányérokba először sóskakrémet teszünk, majd ráhelyezzük a lazacot.

Melegkiütés tünetei, kezelése

Melegkütés okai és kezelése

melegkiütés és miliaria