Menu

Sérv tünetei, kezelése

Amikor valamelyik szerv vagy másfajta szövet kitüremkedik egy meggyengült izom- vagy szövetrészen keresztül, akkor azon a helyen sérv alakul ki. A legkülönbözőbb testrészeken megtalálható, de leggyakoribb a lágyék- (inguinalis), a comb- (femoralis), valamint a rekeszizomsérv (hiatus hernia).

A sérv tünetei, okai

A sérv (hernia) elnevezés általában a bélnek a hasfalon való kidudorodását jelenti. A lágyék- és a combsérv akkor alakul ki, amikor a hasüreg belső borítása kitüremkedik, és egy kis tasak képződik. A hasban lévő nyomástól ez a tasak egyre nagyobb lesz, és előbb vagy utóbb egy béldarab beletüremkedik. Amikor ez megtörténik, egy fájdalmas duzzanat jelenik meg a lágyékban. Ha nem kezelik, akkor egyre nagyobbra nő, és egyre fájdalmasabbá válik, amint a további bélszakaszok is előtüremkednek.

A lágyéksérv inkább férfiaknál fordul elő. A kitüremkedés eljuthat a herezacskóba a lágyékcsatornán át, amin keresztül a here le-szállt kisgyermekkorban. A combsérv esetén — ami leggyakrabban elhízott nőknél fordul elő — a duzzanat a comb felső részénél türemkedik ki. Mindkét fajta sérv a hasfal és a lágyékizmok meggyengülésének következtében alakul ki. Ez a gyengeség már születéstől kezdve jellemző lehet, de gyakrabban megerőltetés, erőlködés okozta krónikus köhögés, vizelet- vagy székletürítés, tehercipelés következtében.

A lágyéksérv kezelése

Ha a beteg életkora vagy más egészségügyi probléma miatt nem lehetséges a műtét, akkor a kezelőorvos kívülről nyomja vissza a belet a helyére. A betegnek sérvkötőt kell hordania — ami egy párna, ami a meggyengült területre erősítve megakadályozza az újabb kitüremkedést. A sérv elhanyagolása komoly problémákat okozhat, pl. a bél becsípődhet, ami hányással és erős hasi fájdalommal jár. Ha a duzzanat akadályozza az adott terület vérellátását, akkor a sérv „kizáródik”. Mindkét esetben sürgős műtéti beavatkozásra van szükség.

Rekeszizomsérv (Hatus hernia)

Amikor a sérv a gyomrot érinti, rekeszizomsérvről beszélünk, mivel rendes körülmények között a gyomor a rekeszizom (diaphragma) — a hasüreg és a mellkas közötti elválasztó izom — alatt helyezkedik el. A gyomrot és a nyelőcsövet (ami a szájüreget kapcsolja össze a gyomorral) egy egy irányba mozgó „billentyű” vagy záróizom köti össze egymással, amin lefelé áthaladhat az étel, de amely megállítja az emésztést segítő gyomorsav felfelé áramlását. Rekeszizomsérv esetén a gyomor egy része — általában valamilyen erőkifejtés következményeként — felnyomódik a rekeszizmon keresztül (a mellkasba). Emiatt a záróizom rendes működése leáll, és a savas gyomortartalmat átengedi a nyelőcsőbe.

Rekeszizomsérv tünetei

A rekeszizomsérv jellemző tünetei a heves, égető fájdalom a mellkasban és a torokban; ez nem más, mint gyomorégés, ami étkezés után, előredőléskor, fekve rosszabbodik. A fájdalom annyira erős, hogy olykor összetévesztik a szívrohammal. További tünete lehet még a nehezített nyelés. Egy idő után az állandó saváramlás felmarja a nyelőcső falát, fekélyt, vérzést és ritkábban rákos szövetelváltozást okoz.

A rekeszizomsérv gyakori betegség középkorú nők, túlsúlyos és dohányzó emberek körében. Súlyos teher megemelése, erőteljes tüsszentés vagy köhögés is előidézheti.

A rekeszizomsérv kezelése

A kezelési módot a tünetek súlyossága határozza meg. Gyengébb szimptómák esetén tanácsos kerülni a kiadós étkezéseket és a zsíros ételeket, a szűk öltözéket és az előrehajlást. A kezelőorvos tanácsai között szerepelhet a testsúlycsökkentés vagy az ágy fejrészének pár centiméterrel való megemelése. A gyógyulás érdekében fontos a dohányzásról való leszokás, mert a nikotin fokozza a savtermelődést.

Ha ezek nem járnak eredménnyel, akkor gyógyszeres terápiára kerül sor. Az antacidok közömbösítik a gyomorsavat, és csökkentik az irritációt. Az Alginate nevű folyadékot evés után kell bevenni, amely a gyomortartalom felszínén lebegve megvédi a nyelőcsövet. Az orvos rendelhet még olyan gyógyszereket, amelyek csökkentik a gyomorsavképződést. Ezeket a gyógyszereket folyamatosan kell szedni, és csak akkor írják fel őket, amikor a tünetek még a gyógyszerek esetleges mellékhatásainál is súlyosabbak. Jóllehet, a tüneteknek néhány héten belül enyhülnek, mégis, ha a beteg nem szünteti meg a kiváltó okokat (dohányzás, elhízás), akkor visszatérnek. Másik lehetőség a műtét, amely során a kitüremkedő gyomorrészt visszateszik a megfelelő helyre.


2021. május
h K s c p s v
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31