Törpebors (Peperomia)

A magyarul törpeborsnak nevezett Peperomiának számos faja létezik. Hazánkban mintegy 40 faja honosodott meg. Népszerűségét az előforduló formák és árnyalatok sokszínűségének köszönheti.

A törpebors jellemzői

A borsfélék (Piperaceae) családjába tartozó törpebors Dél-Amerika trópusi őserdeiből származik. Ott mintegy ezerféle lágyszárú faja él, melyek többsége a talajon kúszik, de van közöttük talajgyökér nélküli, fán élő faj is. A nálunk tartott, cserépbe és ámpolnába való fajokra jellemző a levélformák és – színek sokfélesége. Jóllehet nem tartoznak a pozsgások közé, vastag, húsos száruk és leveleik nedvesség tárolására alkalmasak.

A csüngő törpeborsnak gyengék a gyökerei

A trópusi hazájukban fákon növő, nálunk ámpolnanövényként termesztett törpebors fajok gyökérzete rendkívül gyenge, ezért kevés tápanyagot igényelnek. Ezeket a fajokat 3-5 évenként kell átültetni.

Nálunk mintegy 40 faja honosodott meg

A kiterjedt növénycsaládból Európában körülbelül 40 faj honosodott meg. A csüngő peperomiák közül a legismertebb a ‘Peperomia glabella’, melynek ovális levelei hosszan lecsüngő, erősen elágazó indákon ülnek. Igen ellenálló növény.

A sűrű növésű ‘Peperomia depeana’ egyszínű zöld levelei szintén oválisak. A ‘Peperomia argyreia’ kerek levelei 12 cm hosszú, piros száron helyezkednek el. Színük zöldesbarna, ezüstösen csíkozott, fonákjuk vöröses árnyalatú. A ‘Peperomia caperatát’ ráncos, világos- és sötétzöld márványszínű levelei jellemzik.

Igényei és gondozása

Az egyes fajok különböző magasságúra nőnek. Néhány faj csüngő, illetve talajtakaró növénynek is alkalmas. Az apró virágok vékony szárakon ülnek, melyek messzire kinyúlnak a lombok közül.

Fény, hőmérséklet és öntözés

A törpebors szereti a fényt, de az erős napsütéstől kifakulnak a színei. Néhány faj kevés fénnyel is beéri. Nyáron a törpebors jól fejlődik szoba-hőmérsékleten. Télen a színes fajoknak legalább 18 °C-os, a többinek körülbelül 15°C-os hőmérsékletre van szüksége.

Nyáron rendszeresen, de ne túl erősen öntözzük, és 14 naponként trágyázzuk. Télen csökkentsük a víz mennyiségét, de csak annyira, hogy a gumó mindig friss legyen.

A fiatal növények ágai jobban sűrűsödnek, ha tetejüket visszavágjuk.

A törpeborsot csak abban az esetben ültessük át, ha a gyökérgumó túlzottan megnő. Használjunk humuszban gazdag, tőzegtartalmú földet.

Szaporítás: tavasszal levél- vagy hajtásdugványokkal szaporítsuk. A gyökereztetés homok-tőzeg keverékében, 22 °C-on, üveg alatt történjen.