Vitorlavirág (spathylhiplum) gondozása

A vitorlavirág hazánkban hosszú életű szobanövénynek számít, amivel egy kezdő kertész sem lőhet mellé.

A vitorlavirág jellemzői, igényei

A vitorlavirág (Spathiphyllum), ez a tetszetős, rizómáról hajtó, fényes sötét levelű örökzöld növény nemcsak virágzása idején gyönyörű. Az ovális alakú buroklevélből kiemelkedő torzsavirágzat sok apró virágocskából áll. A nagyméretű fehér színű buroklevél (módosult fellevél) hüvelyszerűen öleli körül a virágokat. Sokan tévesen úgy gondolják, hogy ez a buroklevél maga a virág. Néhány faj torzsavirágzata enyhén illatos. A torzsavirágzat és a buroklevél akár öt hétig is pompázhat, és ahogy a virág elhervad, almazöld színűvé változik. A száradófélben lévő szárakat a tőnél vágjuk le, hogy csökkentsük a különböző betegségek kialakulásának veszélyeit.

Hőmérséklet, fény és öntözés

A vitorlavirágot ne tartsuk 16°C-nál hidegebb helyen. A 21 °C-os nappali hőmérséklet a legmegfelelőbb a növény számára. Ha ennél melegebb van, gondoskodjunk a páratartalom növeléséről, és ügyeljünk rá, hogy a növény ne álljon huzatban.

A tavasz végétől kora őszig szűrt fényt és félárnyékot biztosítsunk számára, télen viszont a közvetlen, erős megvilágítást kedveli.

A kifejlett növény sok vizet igényel: télen tartsuk a földjét folyamatosan nyirkosan. A vitorlavirág számára ideális hőmérsékletnél hidegebb környezetben csökkentsük a vízmennyiséget, különben rothadás indulhat meg vagy gombás fertőzések támadják meg a növényt.

Tápoldat és átültetés

Teremtsünk páradús környezetet számára: nedvszívó kavicsokkal vagy nedves, durva homokkal teli tálcára állítsuk a növényt, és a torzsavirágzatot kikerülve viszonylag gyakran permetezzük vízzel.

A vitorlavirág meglehetősen mohó növény, a növekedési időszak alatt tehát havonta öntözzük szobanövény tápoldattal.

Áprilisban ültessük át tőzeg alapú virágföldbe. Az átültetéskor válasszuk szét a túl nagyra nőtt növényeket.

Ne kezeljük a növényt levélfényesítő szerrel. Elég, ha nedves kendővel finoman letöröljük a levelekre rakódott port.

Növénybetegségek

A takácsatkák kártételétől megsárgulhat a levelek felszíne. Egy idő után a levelek fonákján fehér hálószerű szövedéket fedezhetünk fel. Ezek a kitartó kártevők nem állhatják a magas páratartalmat, és elpusztulnak, ha a levelek fonákját rendszeresen vízzel permetezzük.

A nagyon fertőzött növényektől jobb, ha megszabadulunk, mivel a legtöbb rovarirtó szer nem tudja felvenni a harcot a takácsatkákkal. Ha a fertőzés nem súlyos, az is segít, ha rovarirtó szerrel átitatott rudacskát nyomunk a virágföldbe.48 hozzászólás a “Vitorlavirág (spathylhiplum) gondozása” bejegyzéshez

Hozzászólások lezárva.