Menu

Hogyan előzhető meg a vízhólyag kialakulása?

A vízhólyag kicsi, folyadékkal teli hólyag a bőrön. A hólyagban lévő folyadék lehet átlátszó, fehér, sárga, vagy vérrel kevert.

A vízhólyagot esetenként csak hólyagnak vagy bullának nevezik, habár a három között méretüket tekintve árnyalatnyi eltérés van. A vízhólyag jellemzően 5-10 mm átmérőjű. Amennyiben ennél nagyobb, hólyagról beszélünk, azonban ha az átmérő nem éri el a fél centimétert, akkor bullának nevezik.

Mi okozza a vízhólyagot?

Vízhólyag akkor keletkezik, amikor folyadék gyűlik össze az epidermisz, a bőr felső rétege alatt. Az egészségi állapottól függően számos különbféle oka lehet a kialakulásának. Ezek némelyike nem komoly és nem igényel orvosi beavatkozást, vannak azonban súlyosabb esetek is, amelyek összetettebb egészségügyi problémát jeleznek és további kezelést igényelnek.

A vízhólyag kialakulásának enyhébb okai:

 • bőrirritációt okozó allergiás reakciók;
 • dermatitisz (bőrgyulladás) vagy ekcéma;
 • közvetlen érintkezés kiváltotta bőrgyulladás, például mérges szömörcével vagy más mérgező növénnyel való érintkezéstől;
 • náthakiütés.

Azonban orvoshoz kell fordulni, amennyiben a vízhólyag kialakulásának a következő okai vannak:

 • autoimmun betegségek, mint például a bullózuspemfigoid (bullosuspemphigoid);
 • bárányhimlő vagy övsömör;
 • hólyagosodást okozó bőrbetegségek, mint például a porfíriacutaneatarda (PCT);
 • ótvar (impetigo), ami egy baktérium okozta bőrfertőzés;
 • herpesz.

Melyek a vízhólyag tünetei?

A vízhólyagot a legtöbbször könnyű azonosítani. A leggyakrabban a bőrfelszín alatt alakul ki, ahol folyadék gyűlik össze egy kis területen, ahonnan önmagától nem tud távozni. A vízhólyag könnyen kifakadhat és a folyadék kifolyik belőle. Amikor a vízhólyag kiszárad, a felszínét képező bőrréteg sárgás és száraz lesz.

Vízhólyaghoz hasonló tüneteket produkáló állapotok lehetnek:

 • forrázás;
 • égés;
 • fagyás;
 • bakteriális fertőzés;
 • csomók a bőrön;
 • neurofibróma vagy tumor, amely az ideget érinti;
 • a hajszálmirigy elfertőződése.

Amennyiben a bőrön kiütés jelenik meg, amely több vízhólyaghoz hasonlít, hólyagos bőrkiütésről van szó. A hőkiütés is ennek egy fajtája, amely leggyakrabban a hajlatokban vagy azokon a részeken jelentkezik, ahol a bőrt a vele érintkező ruha irritálja. A fertőzések, mint például a staphylococcus okozta fertőzés, ami terjed, szintén okozhat hólyagos bőrkiütéses tüneteket, a leggyakoribb oka azonban a közvetlen érintkezés okozta bőrirritáció.

A hólyagos bőrkiütés gyorsan terjedhet, bakteriális fertőzés esetén az érintett területet a továbbterjedés megelőzése érdekében a lehető legalaposabban tisztán kell tartani.

Hogyan diagnosztizálható a vízhólyag?

Amennyiben megmagyarázhatatlan eredetű vízhólyag jelenik meg a test bármely részen, mindenképpen keressünk fel egy orvost. A vizit során az orvos rákérdez a közelmúltbeli egészségi állapotra és bármiféle orvosi beavatkozásra, amely kapcsolatba hozható a vízhólyaggal, valamint megvizsgálja a bőrt. Pusztán ezek alapján az információk alapján is kiderítheti a vízhólyag keletkezésének okát.

Azonban amennyiben az orvos számára nem világos, mi okozza a hólyagot, további vizsgálatokat is elrendelhet, mint például mintavételt a folyadékból vagy magából a bőrből, amelyet azután laboratóriumi vizsgálatra küld, és amely vizsgálat eredménye segít a diagnózis meghatározásában.

Hogyan kezeljük a vízhólyagot?

Érdemes kikérni az orvos véleményét a tünetek csökkentésének leghatékonyabb módjáról.

A vízhólyag kezelése a kialakulása okától függően eltérő lehet. A recept nélkül kapható orvosságok általában elegendőek, amennyiben allergiás reakciótól, dermatitisztől, mérgező növénytől vagy náthától jelentek meg a hólyagok a bőrön. Számos orvosság ezek közül helyileg alkalmazandó kenőcs, amely nyugtatja a bőrt. Az antihisztamin tartalmú orvosságok az allergiás reakciókat csökkentik.

A vízhólyagok azonban egyéb tünetekkel is társulhatnak, mint például a gyulladás és a fertőzés. Ezekben az esetekben az orvos olyan orvosságot ír fel, amely az ezeknek a tüneteknek a hátterében álló ok megszüntetését célozza. A bakteriális fertőzéseket általában szájon át beveendő antibiotikummal kezelik, hogy megelőzzék a vízhólyag tüneteinek súlyosbodását. Az ekcéma okozta hólyagokat retnoid és glükokortikoid hatóanyagú kenőcsökkel kezelik, az égés okozta hólyagokra pedig külön égési sérülésekre alkalmazandó krémet írnak fel. Nem ritka, hogy ez utóbbi esetben antibiotikumot is felírnak a fertőzés megelőzésére.

Milyen otthoni gyógymódok hatásosak a vízhólyag kezelésére?

A vízhólyagok és egyéb hólyagok kezelésére gyakran az alternatív otthoni gyógymódok is hatásosak.

A nyílt vagy felszakadt vízhólyag esetében a területet vízzel és szappannal tisztítsuk meg, a fertőzés megelőzésére pedig vény nélkül kapható antibiotikumos kenőcsöt is használhatunk. A további sérülés elkerülése érdekében tiszta, puha textillel fedjük be a területet.

A még nem felszakadt vagy kiszáradt vízhólyag a következő természetes kezelési módok használhatók:

 • aloe vera, amelynek nyugtató és gyulladáscsökkentő hatása van;
 • almaecet, amelynek gyulladáscsökkentő és fertőzésgátló tulajdonsága van, valamint csökkenti a nedvezést és segít kiszárítani a vízhólyagot;
 • teafaolaj, amelynek antibakteriális és összehúzó hatása van.

A vízhólyag kipukkasztása általában nem javasolt, mivel ezáltal védelem nélkül maradhat a bőrfelület a fertőzésekkel szemben, és lassabb a gyógyulási idő is. Hacsak a vízhólyag nem válik rendkívül nagy méretűvé és fájdalmassá, a legjobb, amit tenni lehet, ha hagyjuk magától felszívódni.

Milyen kilátások vannak ilyen állapotban?

A kilátások mindig a kiváltó októl függnek. Amennyiben a vízhólyagot allergiás reakció vagy dermatitisz okozza, a kezelés után várható a teljes felépülés és az egészégi állapot helyreállása.

Komolyabb okok lehetnek azonban a genetikai vagy vírusfertőzés okozta tünetek, amelyek esetében a hólyagok a jövőben is kiújulhatnak. A megfelelő kezelés enyhítheti a tüneteket, azonban amennyiben az állapot krónikus, a vízhólyagok újra és újra visszatérhetnek.

Hogyan lehet megelőzni a vízhólyag kialakulását?

Amennyiben tisztában vagyunk esetleges allergiánkkal, megelőzésképpen próbáljuk meg elkerülni el az azt kiváltó okokat (növények, állatok, stb.).

Igyekezzünk olyan ruhadarabokat viselni, amelyek nem túl szűkek és nem tapadnak kényelmetlenül a bőrhöz, különösen forró és nyirkos időben. A sporthoz és fizikai tréninghez megfelelő öltözetet válasszunk, mint például a puha, párnázott zokni.

Tartsuk a bőrünket szárazon, ügyeljünk a megfelelő higiéniára, és kerüljük azokat a dolgokat, amelyek irritációt okoznak a bőrünkön. Az antibakteriális szappanok segítenek megelőzni a már kialakult vízhólyag elfertőződését. Testedzés vagy az esetleges bőrirritációt kiváltó dologgal való érintkezés után pedig javasolt rögtön letusolni.

Ám mindezek ellenére is, néhány esetben sajnos elkerülhetetlen a vízhólyag kialakulása.

Mikor forduljunk orvoshoz?

Bár a vízhólyagokat és egyéb hólyagokat jó eséllyel tudjuk kezelni otthoni gyógymódokkal, feltétlenül forduljunk orvoshoz, amennyiben a következőket tapasztaljuk:

 • fertőzés jelei, például nedvezés, bőrvörösség, a vízhólyagból kiinduló csík, vagy a bőr hőmérsékletének megnövekedése a vízhólyag körül;
 • gyakran és nagy számban jelennek meg a testen a víz- vagy egyéb hólyagok, és kialakulásuk oka ismeretlen;
 • a test vagy az arc egyik oldalán egy sávban jelennek meg a hólyagok, mivel ezek övsömör tünetei is lehetnek;
 • diabétesz esetén a kézen, lábon, lábfejen jelennek meg vízhólyagok.2021. május
h K s c p s v
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31